x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ungurii refuză eliminarea vizelor pentru America

Ungurii refuză eliminarea vizelor pentru America

22 Oct 2008   •   00:00

Preşedintele ungar refuză programul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii maghiari care vor să intre în Statele Unite. Motivul este faptul că, în actuala formă, acordul Visa Waiver permite autorităţilor americane să acceseze bazelele de date cu amprentele tuturor maghiarilor, chiar şi ale celor care nu au cazier.




De altfel, Lazlo Solyom a promis încă din 2005, când a fost ales, că nu va vizita Statele Unite dacă cererile legate de amprente sunt incluse în procedurile referitoare la vize.
Parlamentul de la Budapesta a ratificat un acord cu Statele Unite privind schimbul de informaţii despre persoanele condamnate. Cehia şi Slovacia au făcut anunţuri similare în ultimele zile, şi este posibil ca şi Grecia să anunţe un acord, în acest sens, cu Washingtonul, înainte de sfârşitul anului, potrivit Realitatea.

Un român din 4, respins la vizele de SUA

România a avut o rată de refuz a vizelor SUA de 25% în anul 2008. Chiar dacă este în scădere faţă de alţi ani, rata României este una dintre cele mai mari din UE. În ceea ce priveşte ţările vecine, Bulgaria are o rată de 13,3%, Moldova - 36,7%, Ucraina 30,9%, Serbia 11,7% şi Ungaria 7,8%. În această situaţie, Ministerul român de Externe se mulţumeşte să aprecieze că cifrele reflectă mai degrabă o problemă personală a turistului român, care nu s-ar prezenta tocmai corect la ambasada americană: "rata de refuz reflectă într-o măsură semnificativă tocmai comportamentul aplicantului în faţa agentului consular, respectiv acurateţea completării solicitării de viză şi modul în care se prezintă solicitantul în faţa agentului consular", crede Cosmin Boiangiu, purtătorul de cuvânt al MAE. Legislaţia americană prevede un prag de maxim 10% a ratei de refuz pentru includerea unei ţări în programul Visa Waiver, care permite şederea în SUA pe o perioadă de până la 90 de zile, în scopuri de afaceri sau turistice, fără a necesita viză.
George W. Bush a anuntat că SUA vor mentine obligativitatea vizelor pentru România, în timp ce cetăţenii Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei şi Coreei de Sud nu vor mai avea nevoie de vize, atât timp cât s-au înregistrat online înainte de călătorie şi au paşapoarte biometrice. Malta, Cipru, Grecia, Polonia, Bulgaria şi România sunt cele şase state din UE pentru care SUA menţin obligativitatea vizelor.

×
Subiecte în articol: lumea