x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vaclav Havel nu crede că Milan Kundera ar fi făcut poliţie politică

Vaclav Havel nu crede că Milan Kundera ar fi făcut poliţie politică

20 Oct 2008   •   00:00

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel şi-a exprimat îndoiala în legătură cu faptul că scriitorul Milan Kundera şi-ar fi denunţat unul dintre compatrioţi la poliţia comunistă, îndemnând istoricii la prudenţă, într-un articol publicat luni, relatează AFP.



"Cred că acest lucru nu s-a întâmplat şi nu ar fi putut avea loc într-un mod atât de stupid", scrie fostul disident în săptămânalul Respekt, care a publicat un raport al poliţiei ce menţiona un denunţ făcut de scriitor la 14 martie 1950, când era student la Praga.

Celebrul autor a calificat această informaţie drept minciună.

"Deşi Kundera a mers într-adevăr la poliţie pentru a anunţa că există un spion undeva, ceea ce nu a avut loc după părerea mea, trebuie să încercăm, cel puţin să încercăm, să îl vedem în contextul perioadei respective", adaugă Havel.

"Trebuie să ne amintim că în acea perioadă numeroase denunţuri erau motivate de frică şi că nu era necesar să fii comunist convins sau fanatic pentru a face astfel de lucruri", explică el.

"Tineri istorici, fiţi prudenţi atunci când examinaţi istoria! În caz contrar veţi face mai mult rău decât bine, ca bunicii voştri. Milan, rămâneţi deasupra confuziei! Ştiţi cu siguranţă că există lucruri mai grave în viaţă decât o defăimare în presă", a precizat Havel.

"Dacă nu ar fi fost vorba în acest caz de un scriitor cu renume mondial, nu s-ar întâmpla nimic. Este deci riscant să fii un scriitor bun şi să fii celebru. Din când în când trebuie să îţi asumi riscuri", conchide Vaclav Klaus, fost disident şi om de litere.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea