Faima lui Vincent van Gogh se datorează nu numai picturilor sale impresionante, dar şi legendarului act prin care şi-a tăiat singur o ureche. Acum, însă, la 119 ani de la moartea artistului, urechea însângerată se află în centrul unei noi controverse, după ce doi istorici germani au sugerat că pictorul nu şi-a ciopârţit propriul lob, ci a fost atacat de prietenul său, francezul Paul Gauguin.
Potrivit versiunilor oficiale, pictorul olandez şi-a tăiat una dintre urechi cu o lamă după o ceartă cruntă cu Gauguin, în 1888. Sângerând din abundenţă, el s-a deplasat până la un bordel şi a prezentat urechea tăiată unei prostituate, pe nume Rachel, înainte de a se întoarce acasă şi de a se culca.Doi istorici ai artei din Germania, care au petrecut 10 ani cercetând documente din arhivă legate de acest incident, susţin însă că Gauguin este cel care i-a ciuntit urechea lui van Gogh, cu o sabie, în timpul unei dispute. Apoi, cei doi artişti au convenit să ascundă adevărul şi să prezinte o variantă excentrică.
În 'Urechea lui Van Gogh: Paul Gauguin şi pactul tăcerii', carte publicată în Germania, Hans Kaufmann şi Rita Wildegans menţionează că versiunile oficiale ale evenimentului, bazate în special pe informaţii oferite de Gaugain, sunt inconsistente şi că ambii artişti au oferit indicii cum că adevărul este mult mai complex.
Prietenia dintre cei doi este legendară. În 1888, van Gogh l-a convins pe Gauguin să vină la Arles, în sudul Franţei, şi să locuiască un timp împreună. Cei doi au petrecut toamna pictând, până când lucrurile s-au înrăutăţit. Chiar înainte de Crăciun, van Gogh, cuprins de o boală metabolică, a devenit agresiv şi s-a deprimat cumplit când Gauguin l-a informat că va pleca definitiv.
'Lângă bordel, la aproximativ 300 de metri de Casa Galbenă, cei doi s-au întâlnit pentru ultima oară. Vincent l-a atacat, iar Gauguin s-a apărat în încercarea de a scăpa de 'nebun'. Şi-a scos sabia şi a făcut câteva mişcări în direcţia lui Vincent, care s-a trezit cu urechea tăiată. Nu se ştie dacă a fost un accident sau o intenţie', a declarat Kaufmann, pentru ziarul The Guardian, citat de Agerpres.
Chiar dacă custozii muzeului Van Gogh din Amsterdam îmbrăţişează teoria automutilării, istoricul german susţine că Van Gogh a oferit indicii care infirmă acest lucru, într-o scrisoare adresată fratelui său Theo. 'Din fericire, Gauguin nu poartă la el arme de foc sau alte arme de război periculoase', scria pictorul olandez. (V.A.)