x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vasul-fantoma

Vasul-fantoma

de Radu Popa    |    17 Iun 2005   •   00:00
Vasul-fantoma

Printre povestile care aprind deseori imaginatia specialistilor care studiaza fenomenele paranormale se numara si cele referitoare la "navele-fantoma", despre care se spune ca s-ar fi scufundat in apele Marilor Lacuri.

Potrivit unor legende, in urma cu peste 150 de ani, cateva mii de ambarcatiuni s-au ratacit in zona Marilor Lacuri, unele disparand fara urma. Multi marinari si-ar fi gasit sfarsitul in apele adanci si reci. Navigatorii experimentati, printre care unii activi si in prezent, cred ca, daca un om dispare si ramasitele lui pamantesti nu sunt descoperite niciodata pentru a i se face o inmormantare crestineasca, sufletul sau este blestemat sa cutreiere vesnic apele marii, in cautarea linistii sufletesti.

NAVE-FANTOMA. Nu doar marinarii disparuti fara urma sunt blestemati sa bantuie apele la nesfarsit. Exista si ambarcatiuni care s-au facut nevazute, transformandu-se in "nave-fantoma" ce navigheaza la infinit in apele reci si intunecate ale Lacurilor, cautand porturile de destinatie, dar negasindu-le niciodata. Echipajele sunt alcatuite din "marinari-fantoma", prinsi in capcana la bordul lor. O poveste asemanatoare este si cea a Olandezului Zburator, disparut la Capul Bunei Sperante, in timp ce se afla la bordul unei galere si care de atunci rataceste pe mare. Legenda are si o versiune "adaptata" Zonei Marilor Lacuri. Un vas cu aburi, "Bannockburn", disparut brusc in apele adanci, s-a transformat in "Olandezul Zburator al Marilor Lacuri".

VIZIUNI? La 21 noiembrie 1902, echipajul navei cu aburi "Algonquin" mentiona in jurnalul de bord ca in urma cu putin timp trecuse pe langa nava "Bannockburn". Seful echipajului, James McNaugh, sustinea ca vaporul parea sa navigheze in bune conditii, in ciuda unei usoare hule. MacNaugh a privit nava o vreme, revenind apoi la indatoririle sale. Cand s-a uitat iar peste cinci minute in aceeasi directie, James a constatat uimit ca nava disparuse din campul sau vizual. Gandindu-se ca treceau printr-o perdea de ceata sau ca de vina erau conditiile meteorologice, McNaugh nu a acordat atentie, pe moment, evenimentului respectiv. Ulterior a aflat cu stupoare ca nava pe care o privea disparuse pentru totdeauna, practic, sub privirea sa.

NALUCA. Ulterior au fost descoperite doar cateva obiecte aflate la bordul lui "Bannockburn": vaslele unei barci de salvare si o vesta de salvare. Dar, potrivit marinarilor experimentati, nava a putut fi "vazuta" deseori dupa disparitia sa. Ambarcatiunea a fost botezata "Olandezul Zburator al Lacului Superior". Multi marinari care isi efectuau cartul de noapte la bordul unor nave ce se deplasau in zona jura ca au putut vedea un vapor cu aburi cautand portul de destinatie. Cabina pilotului era invaluita in ceata, iar luminile de pozitie palpaiau slab in intunericul noptii. Nici un zgomot, oricat de slab, nu razbatea insa de pe puntea vasului si nici o miscare nu putea fi observata la bord.

×