x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Viktor Iuşcenko şi-a găsit alte cosiţe favorite

Viktor Iuşcenko şi-a găsit alte cosiţe favorite

13 Feb 2009   •   00:00
Viktor Iuşcenko şi-a găsit alte cosiţe favorite

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko şi-a schimbat din nou favorita politică. Noua preferată este Inna Bogoslovskaia. La fel ca cea precedentă, secretarul Consiliului pentru securitate şi apărare naţională Raisa Bogatyreva, Inna este o fostă tovarăşă de idei a lui Viktor Ianukovici, liderul partidului de opoziţie "Partidul Regiunilor". Bogoslovskaia conduce partidul "Vece", apropiat de Ianukovici. Tocmai pe Bogoslovskaia a invitat-o Iuşcenko la reuniunea Consiliului pentru securitate şi apărare naţională, în cadrul căruia a încercat să anuleze acordurile în domeniul gazului semnate cu Rusia, informează cotidianul rus Izvestia, citat de Agerpres.



Bogoslovskaia şi Iuşcenko au lansat la unison critici la adresa Iuliei Timoşenko, premierul ţării, acuzând-o că ar fi încheiat acorduri cu Moscova, trădând interesele naţionale ale ţării. La finalul acestui "şmotru" aplicat de noua favorită, ministrul ucrainean al energeticii, Iuri Prodan, a declarat că nu a mai auzit niciodată un limbaj atât de colorat. Din acest motiv, Prodan nu a mai dorit să participe la reuniuni ale Consiliului de securitate. Apropiaţii Iuliei Timoşenko sunt şocaţi de faptul că Iuşcenko şi-a ales drept favorită o veche adversară a Iuliei, care a dus cu aceasta ani de zile un "război al cosiţelor neagră şi blondă". Bruneta Bogoslovskaia are aceeaşi vârstă cu blondina Timoşenko. Ambele s-au născut în 1960, ambele în regiuni rusofone (Iulia Timoşenko - în Dnepropetrovsk, Inna - în Harkov). Ambele au absolvit cu brio facultatea: Iulia - cea economică, Inna - cea juridică. Ambele au demarat încă în anii 1990 propriul business: Iulia - în domeniul gazului şi al benzinei, Inna a întemeiat la Harkov una dintre primele firme juridice.

Ambele doamne au devenit deputate, ambele au lucrat în guvern (Iulia ca vicepremier, Inna - ministru al justiţiei), ambelor le-au fost acordate ordine bisericeşti (Iulia - ordinul Sfintei marii Muceniţe Varvara; Inna - al Sfintei Anna). Ambele sunt oficial căsătorite, ambele au fete. Mizând pe brunetă, Iuşcenko s-a decis să facă o schimbare, scrie Izvestia. Preşedintele ucrainean a dat pentru prima dată publicităţii o decizie secretă a Consiliului de securitate naţională. Lui Viktor Iuşcenko nu i-a plăcut nici preţul la gaz, pe care îl consideră cel mai ridicat în Europa, nici faptul că la un acord cu Rusia a ajuns Iulia Timoşenko şi nu el.

În decizia Consiliului de securitate, "Despre măsurile urgente menite să asigure securitatea energetică a Ucrainei", se spune că principalul risc la adresa Ucrainei îl constituie "determinarea unilaterală de către premier a directivelor pentru delegaţia ucraineană şi a o serie de condiţii ale contractelor semnate". Preţul la gaz negociat cu Moscova nu este, în opinia lui Iuşcenko, întemeiat, nu corespunde realităţilor ucrainene şi mai ales contravine directivelor preşedintelui. Consiliul de securitate l-a însărcinat pe procurorul general al Serviciului de securitate al Ucrainei să verifice legitimitatea acordurilor semnate cu Moscova. Consilierii Iuliei Timoşenko au replicat la atacurile lui Iuşcenko, declarând că preşedintele "a discreditat Consiliul de securitate naţională şi însăşi funcţia de preşedinte". În ceea ce priveşte limbajul fără perdea al noii sale favorite, acesta "a făcut de râs puterea ucraineană", la fel ca şi Consiliul de securitate, Bogoslovskaia nefăcând parte din acesta.

×
Subiecte în articol: securitate iuşcenko lumea