x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vintilă Corbul va fi înmormântat, joi, la Cimitirul Bellu

Vintilă Corbul va fi înmormântat, joi, la Cimitirul Bellu

03 Feb 2008   •   00:00

 13:56 • Trupul neînsufleţit al lui Vintilă Corbul, decedat săptămâna trecută, în Franţa, va fi adus în Bucureşti, marţi seara, şi va fi înmormântat joi, la Cimitirul Bellu, după o slujbă care va începe la ora 12.00, a declarat publicistul George Stanca, editorul operelor scriitorului.

 Trupul neînsufleţit al lui Vintilă Corbul, decedat săptămâna trecută, în Franţa, va fi adus în Bucureşti, marţi seara, şi va fi înmormântat joi, la Cimitirul Bellu, după o slujbă care va începe la ora 12.00, a declarat publicistul George Stanca, editorul operelor scriitorului.


Potrivit lui George Stanca, coşciugul cu trupul lui Vintilă Corbul va fi adus la Bucureşti marţi seara, cu avionul. "El va fi depus miercuri, de la ora 10, la capela Cimitirului Civil Bellu, şi joi, începând cu ora 12, va începe slujba pentru înmormântare", a spus Stanca, precizând că scriitorul va fi îngropat în jurul orei 13.

Vintilă Corbul va fi îngropat lângă soţia sa, Ioana, care a murit în 1969. Adevărul Holding a cumpărat, pentru scriitor, un loc de veci la cimitirul Bellu, ştiind că este grav bolnav.

Scriitorul Vintilă Corbul a decedat, miercuri dimineaţa, la locuinţa sa de lângă Versailles, la vârsta de 91 de ani. Grav bolnav, Vintilă Corbul a fost internat, în ultimele luni, la o clinică din oraşul francez Rocquencourt (în Yvelines, în apropiere de Versailles).

Vintilă Corbul a urmat cursurile Facultăţii de Drept şi, în paralel, pe cele ale Facultăţii de Litere si Filozofie - secţia Istorie, avându-l profesor pe Gheorghe I. Brătianu.

La plecarea din ţară, a lăsat în urmă o bibliotecă de circa 10.000 de volume, reconstruind-o, ulterior, în Franţa, apartamentul în care a locuit fiind tapetat cu rafturi pline de cărţi.

Primul roman scris de Vintilă Corbul, pe când avea 16 ani, este "Babel Palace". Atunci, scriitorul a fost considerat o nouă stea a literaturii. "Babel Palace" a apărut într-o singură ediţie, în anul 1939.

În 1966, Vintilă Corbul a scris, în colaborare cu Eugen Burada, povestirea "Moarte şi portocale la Palermo", apărută în colecţia Temerarii - Editura Tineretului, în două fascicule a câte 80 de pagini. Datorită succesului, la insistenţele editurii, autorii au continuat povestirea sub un nou titlu, "Cenuşă şi orhidee la New York". Era primul volum apărut sub semnăturile Vintilă Corbul şi Eugen Burada. Colaborarea dintre cei doi scriitori a durat 29 de ani.

Printre cele mai cunoscute cărţi ale lui Vintilă Corbul se numără "Căderea Constantinopolelui" (volumele I şi II), editată în limbile franceză, greacă şi arabă. Prin această carte, Vintilă Corbul a dat lovitura pe piaţa editorială, fiind, în acelaşi timp, cea mai bine vândută carte din beletristica românească, cu un prim tiraj de 192.000 de exemplare. În Franţa, cartea a fost popularizată sub formă de teatru radiofonic.

"Asediul Romei" este un alt volum cunoscut al lui Vintilă Corbul, romanul fiind scris în mai puţin de un an.

În limba franceză i-au apărut: "La chute de Constantinople", în 1981, "Le grand jeu de Richard Sunderland-Beauclair", 1984, "Roxelane et Saliman", 1987 (împreună cu Mircea Burada), "Tempete sur Byzance", 1981 etc.

Vintilă Corbul a scris şi scenariile filmelor regizate de Sergiu Nicolaescu - "Nea Marin Miliardar", "Revanşa", "Un comisar acuză", "Duelul".

În 2004, a fost decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofiţer.

  • Mediafax 

×
Subiecte în articol: magazin vintila vintilă corbul corbul