x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Voronin se joacă cu focul. L-a invitat pe Jaap de Hoop Scheffer înaintea lui Putin la Chişinău

Voronin se joacă cu focul. L-a invitat pe Jaap de Hoop Scheffer înaintea lui Putin la Chişinău

de Vitalie Calugareanu    |    31 Oct 2008   •   00:00
Voronin se joacă cu focul. L-a invitat pe Jaap de Hoop Scheffer înaintea lui Putin la Chişinău


În cadrul vitei oficiale pe care a efectuat-o joi la Chişinău, Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a încurajat autorităţile moldovene să insiste asupra retragerii armatei ruse din Transnistria. Peste două săptămâni, însă, Chişinăul va fi vizitat şi de şeful Guvernului rus Vladimir Putin.



Cât n-ar părea de straniu, având în vedere ostilitatea liderului moldovean faţă de Alianţa Nord-Atlantică, Secretarul general NATO a venit la Chişinău la invitaţia preşedintelui Vladimir Voronin, pe când premierul rus va veni, pe 13 noiembrie, pentru a participa la summit-ul şefilor de guverne din CSI – reuniune în cadrul căreia Republica Moldova va prelua oficial preşedenţia acestei organizaţii pentru un an.

Dar de ce l-a invitat Vladimir Voronin pe Jaap de Hoop Scheffer anume acum, înainte de întâlnirea cu Vladimir Putin pe care urmează să o aibă la Chişinău? Vlad Lupan, fostul şef al Direcţiei NATO din cadrul Ministerului moldovean de Externe, leagă invitaţia de recentele evenimente din Caucaz şi negocierile moldo-ruse în problema transnistreană: “La fel cum a fost în 2003 când s-a negociat “Memorandumul Kozak”, Secretarul general NATO, care pe atunci era, preşedinte în exerciţiu al OSCE şi a venit în Moldova să vadă cum se poate evita o soluţie proastă gen “Kozak” - vine şi acum ca să vadă care este rezultatul negocierilor cu Rusia”.

Oficial, însă, Jaap de Hoop Scheffer s-a limitat doar la a declara că “aliaţii NATO consideră retragerea armatei ruse din Republica Moldova drept un principiu crucial pe care trebuie să se bazeze soluţionarea conflictului”. Anterior, în cadrul unei întrevederi avute la Bruxelles cu preşedintele României Traian Băsescu, oficialul NATO declarase că “Alianţa nu intenţionează să joace vreun rol în soluţionarea problemei transnistrene”, deoarece, - adăugase atunci Băsescu, - “Republica Moldova este un stat neutru”.

Sondajele de opinie arată că în cei 7 ani de guvernare comunistă în Republica Moldova, popularitatea NATO a scăzut continuu, conform ultimului Barometru al Opiniei Publice, ideea aderării la Alianţă fiind susţinută de numai 13 la sută dintre moldoveni faţă de 45 la sută în 2001. Referindu-se la apropiatele alegeri parlamentare din Republica Moldova, Jaap de Hoop Scheffer a spus că “aliaţii le aşteapta cu interes şi speră că vor fi libere şi corecte”. La rândul său, Vladimir Voronin a menţionat că a discutat cu Secretarul general NATO despre posibilitatea de a semna cu Alianţa un nou plan individual de acţiuni, subliniind că „între Moldova şi NATO există un dialog politic constant”.

×