x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Zahărul poate creşte riscul de boală Alzheimer

Zahărul poate creşte riscul de boală Alzheimer

de Andrei Mihai Laslau    |    11 Ian 2008   •   00:00

Aceasta este concluzia unor cercetători ai Societăţii Americane pentru Biochimie şi Biologie Moleculară. Studiul lor, publicat în ediţia din 14 Decembrie 2007 a Jurnalului de Chimie Biologică a arătat că un consum mare de zahăr duce la apariţia mai rapidă a bolii Alzheimer.

Aceasta este concluzia unor cercetători ai Societăţii Americane pentru Biochimie şi Biologie Moleculară. Studiul lor, publicat în ediţia din 14 Decembrie 2007 a Jurnalului de Chimie Biologică a arătat că un consum mare de zahăr duce la apariţia mai rapidă a bolii Alzheimer.

 

Cercetătorii au urmărit două grupuri de şoareci. Unul a primit o dietă tipică, cu 19% proteină, 5% grăsimi şi 60% glucide complexe, formată din porumb, soia, fulgi de ovăz, dar şi aminoacizi, vitamine, minerale, iar în adiţie, o soluţie cu apă. Celălalt grup a primit aceeiaşi dietă, iar în loc de soluţia cu apă, o soluţie îndulcită cu zahăr. După 25 de săptămâni de dietă, comparat cu grupul de control, şoarecii ce au primit soluţia de zahăr aveau o greutate cu 17% mai mare, nivel de colesterol ridicat şi rezistenţă la insulină, memoria şi abilităţile de învăţare au fost mult diminuate, iar la biopsia creierului au prezentat de 3 ori mai multe depozite de beta amiloid, markerul bolii Alzheimer. Totodată, nivelul de apoE (apolipoproteinaE, o substanţă implicată în metabolismul colesterolului, trigliceridelor şi lipoproteinelor) a fost de 2,5 ori mai mare la cei care au consumat zahăr. Un consum uman echivalent ar fi de aproximativ 1,5 litri de băutură îndulcită cu zahăr. Şoarecii au un metabolism mai ridicat, de aceea, chiar şi mai puţin zahăr ar putea fi extrem de dăunător. ‘Acest studiu arată rolul potenţial al zahărului din dietă în apariţia bolii Alzheimer. Reducerea consumului de zahăr din băuturi poate fi o metodă eficientă pentru a diminua riscul de a face boala, explică cercetătorii. Băuturile îndulcite sunt probabil vinovate şi de epidemia de obezitate şi diabet de tip 2, ambele fiind asociate cu un risc crescut pentru apariţia bolii Alzheimer.

 

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă, caracterizată prin pierderea lentă şi ireversibilă a memoriei, limitarea activităţilor uzuale, bolnavul ajungând în final complet dependent de familie sau îngrijitori. 13 milioane de oameni din întreaga lume suferă de temuta maladie, doar în SUA înregistrându-se anual peste 65000 de decese prin Alzheimer sau complicaţiile acesteia. 100 de miliarde de $ sunt necesare pentru îngrijirea bolnavilor din SUA, şi 30 de miliarde $ pentru cei din Marea Britanie. Multiple studii au corelat consumul excesiv de zahăr cu obezitatea, diabetul, boala de inimă, o multitudine de cancere (sân, uter, ovar, esofag, stomac, laringe, pancreas, colon, rinichi, vezică biliară, chiar şi cu temutul cancer pulmonar), boala Alzheimer, boli autoimune, boli reumatice, boli psihice, afecţiuni precum hiperactivitatea sau sindromul de atenţie deficitară (ADHD). Una dintre cele mai complete prezentări asupra efectelor adverse ale zahărului aparţine cercetătoarei Nancy Appleton , autoarea cărţilor LICK THE SUGAR HABIT şi LICK THE SUGAR HABIT SUGAR COUNTER este ‘147 Reasons Why Sugar Is Ruining Your Health’ , unde există o listă impresionantă de motive pentru care zahărul distruge întradevăr sănătatea. (2) Soluţia este înlocuirea completă a zahărului din dietă cu glucide complexe din cereale integrale, fructe şi legume. Evitarea zahărului este un prim pas către controlul stării de sănătate. Efectele se vor vedea foarte repede şi sunt de durată, dacă eliminăm complet zahărul şi glucidele rafinate (produsele ce au zahăr, glucoză sau făină albă în compoziţie).

 

Bibliografie:

1)Biol Chem. 2007 Dec 14;282(50):36275-82. Epub 2007 Oct 17.Intake of Sucrose-sweetened Water Induces Insulin Resistance and Exacerbates Memory Deficits and Amyloidosis in a Transgenic Mouse Model of Alzheimer Disease. (Medline Abstract / Full)

2)Jurnalul Online ;  2007 Septembrie 25;  Andrei Mihai Laslău - De ce zahărul ucide ?

 

×
Subiecte în articol: magazin zahăr alzheimer