x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Zaţul de la cafea, numai bun pentru a face un gratar la iarbă verde

Zaţul de la cafea, numai bun pentru a face un gratar la iarbă verde

06 Aug 2010   •   00:00

Zaţul de cafea conţine o energie nefolosită până acum. O firmă elveţiană i-a descoperit proprietăţile şi a fabricat un combustibil. Sub numele de 'Ecofuego', societatea 3R Company vinde brichete pe bază de zaţ de cafea pentru şeminee şi încălzirea cu lemne, dar şi pentru un picnic special, informează site-ul lesquotidiennes.com.



Ideea, citează Agerpres, s-a născut dintr-un proiect al fizicianului Harald Jenny, în colaborare cu furnizorul de electricitate Axpo. În acest cadru, "am căutat purtători de energie de a doua generaţie", adică deşeuri bogate în energie, explică fizicianul. În plus, noul combustibil trebuie să fie neutru în privinţa emisiilor de CO2.

Zaţul a fost confirmat ca mare deţinător de energie, însă, din cauza cantităţii sale relativ mici, nu este adaptat pentru producerea de electricitate şi Axpo a abandonat proiectul, lucru care nu l-a împiedicat pe Harald Jenny să-şi continue singur cercetările. Prima sa idee a fost să-l folosească la fabricarea brichetelor de încălzire. Alături de vecinul său, el încearcă să folosească zaţul şi drept cărbune pentru grătar.

Pentru că zaţul este sfărâmicios şi poate fi greu presat în brichete, 'Ecofuego' conţine un aditiv vegetal, cultivat în Elveţia pe suprafeţe ecologice. În plus, cărbunele pentru grătar este acoperit cu un strat de stearină ca să se aprindă repede.

Harald Jenny s-a hotărât să-şi facă propria firmă, 3R Company, în care 3R înseamnă "să reduci, să reciclezi, să refoloseşti". Zaţul l-a luat de la un producător de capsule pentru maşinile de cafea care, până atunci, le composta. În afară de faptul că astfel scade cantitatea de deşeuri, brichetele de zaţ au şi alte avantaje. Au o putere de încălzire de 2-3 ori mai mare decât cele din lemn natural, producând astfel cantităţi mai mici de prafuri fine şi poluanţi volatili decât lemnul sau alte produse pe bază de lemn.

"Ecofuego" este deocamdată disponibil în regiunea Schaffhouse sau pe internet. "Dorim să extindem rapid reţeaua noastră de distribuţie", spune Jenny, subliniind că producerea unor cantităţi suficiente nu este o problemă.

Noul combustibil nu emană niciun miros de cafea şi nu modifică gustul alimentelor preparate cu ajutorul lui.

×
Subiecte în articol: lumea