x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Horoscop Astăzi e ziua ta, Mariana Nicolesco

Astăzi e ziua ta, Mariana Nicolesco

28 Noi 2013   •   00:08
Astăzi e ziua ta, Mariana Nicolesco

Mariana Nicolesco îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”

Nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul
“Am fost dintotdeauna convinsă că triumful de azi nu garantează succesul de mâine”
“Dintre sute de catarge care lasă malurile..., pentru a relua admirabilul vers eminescian, câte oare vor ajunge în portul visat al perfecţiunii? Câte oare dintre vocile admirabile care apar an de an la Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée sau la Concursul Naţional al Liedului Românesc vor ajunge la împliniri memorabile, la performanţa despre care se va vorbi peste ani şi ani? Este aceasta o întrebare pe care mi-o pun adesea, convinsă că e vorba în primul rând de o chestiune de destin. Dar şi de una de mentalitate personală, suport sau frână în împlinirea acestuia.
În ceea ce mă priveşte am avut şansa de-a întâlni de la bun început o mare Maestră de Canto, Jolanda Magnoni, la Conservatorul Santa Cecilia la Roma, şi de-a rămâne legată de ea până în clipele ei de pe urmă, la 90 de ani. Cuvântul ei, înainte de spectacole sau după triumfuri istorice pe scene legendare, ca Teatrul alla Scala din Milano, mă susţinea întotdeauna în ataşamentul faţă de ideea de perfecţiune pe care arta, şi arta cântului în primul rând, căreia îi eram destinată, o implica prin ceea ce am considerat dintotdeauna drept natura ei sacră.
Iar sacralitatea exclude aproximativul. Şi mărturisesc aici că am considerat dintotdeauna că triumful de azi nu garantează succesul de mâine, că fiecare apariţie pe scenă trebuie trăită ca şi când ar fi şi prima şi ultima ocazie de-a da măsura pasiunii pe care fiinţa noastră o poate transpune în artă.
Aceste învăţături de temelie, ascultarea, pe de o parte, şi smerenia, pe de alta, în faţa intensităţii sublime a creaţiei, le-am transmis şi le transmit în permanenţă tinerelor talente pe care cu sutele şi de-a lungul anilor cu miile, le-am întâlnit şi le întâlnesc la Festivalurile şi Concursurile pe care le-am creat, sau la Cursurile de Măiestrie Artistică pe care le ofer gratuit tuturor celor care caută îndrumare spre altitudinile artei.
2013 a însemnat din acest punct de vedere o dublă sărbătoare, aniversarea a 18 ani a manifestărilor pe care le dedic memoriei marii soprane Hariclea Darclée, şi împlinirea unui deceniu de splendidă renaştere a liedului românesc, pe care, comoară uitată, l-am ridicat în acest răstimp la statutul meritat de mare artă. 2013 a însemnat pentru mine şi prilejul de-a lua cuvântul la o importantă Reuniune UNESCO, la Paris, vorbind în calitate de laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice şi de Artist UNESCO pentru Pace. Am exprimat acolo convingerea că nimic nu-i poate apropia pe oameni  mai mult decât cântul, vehiculul relaţiei cu Creatorul şi al comuniunii noastre. Titlul de Ambasador Onorific al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, care mi-a fost conferit, m-a bucurat mult, de vreme ce confirmă în felul său valoarea şi importanţa vitală a acestui crez la orele dezorientării generale actuale. În înţelesul său cel mai înalt, cântul e o rugăciune.”

×
Subiecte în articol: mariana nicolesco