x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Din însemnăile zilnice ale lui Constantin Argetoianu (99)

Din însemnăile zilnice ale lui Constantin Argetoianu (99)

de Stelian Neagoe    |    23 Mar 2012   •   21:00
Din însemnăile zilnice ale lui Constantin Argetoianu (99)

Memorialistul Argetoianu este binecunoscut lectorilor din Romania si nu numai, iar anul de foc 1942 graieste de la sine. Transcrierea textelor in revista se face dupa manuscrisul olograf, aflat in posesia noastra. Scriitorul politic Constantin Argetoianu s-a nascut la 3 martie 1871, in Craiova si a incetat din viata la 6 februarie 1955, in gulagul comunist din Sighetul Marmatiei.

Sambata, 2 mai.
Frontul rusesc a intrat intr-o faza noua: faza de tranzitie intre razboiul de pozitie si razboiul de miscare. Ofensiva germana n-a inceput, dar fortele germane au inceput sa atace si sa cucereasca pozitii abandonate asta-toamna, inutile pentru tactica de defensiva, dar indispensabile pentru ofensiva. Atacuri locale, care au reusit toate; in schimb, incercarile rusesti au dat toate gres...
Cum se va mai usca terenul, se va declansa si lupta finala, care, sa
speram, va impinge pe bolsevici peste Volga spre Urali...

Parisul a fost din nou bombardat de englezi. Adica imprejurimile Parisului; de asta data bombele au cazut intre St. Denis si malurile Senei dinspre Asuiéres, Colombes si Argenteuil. Sunt morti si raniti...

La Tessenderlo, in Belgia (provincia Limburg) a avut loc o formidabila explozie in fabrica de produse chimice care alimenteaza toata regiunea cu ingrasaminte chimice — si probabil pe nemti cu explozibile dar asta nu se spune! Sunt 250 morti si peste 1.000 de raniti. Fabrica a fost complect distrusa si o scoala vecina s-a prabusit in parte peste copii...

Din cauza enormelor cantitati de zapada de asta-iarna si a continuelor ploi, s-au constatat in multe judete miscari de pamant. Intre 21 si 27 aprilie s-au surpat astfel terenuri destul de intinse in judetele Balti, Bacau, Falciu, Iasi, Mehedinti, Muscel, Soroca, Tutova si Vaslui.
Miscarile de pamant fiind foarte lente, n-au fost victime omenesti dar s-au prabusit in total 376 de case... Inca o pacoste pe capul nostru, aceste surpari de pamant! Parca nu ne-ar fi ajuns razboiul, cutremurele, Ica si legionarii!

Petrovici, ministrul Educatiei (!) a spurcat si Craiova cu o vizita... Merge pretutindeni si pune autoritatile sa-i faca primiri cu alai! E mai rau ca pe vremea lui Jean Tehas Florescu — dar barem atunci era belsug si multumire in tara si inghiteau oamenii toate, cu voie buna!

Mari furtuni, mari inundatii in Spania. Pe valea Ebrului, 80% din recolte sunt sub apa... Si saracia e mare, in toata tara!

Pentru prima data Sovietele n-au sarbatorit ziua Muncii, 1 Maiul, praznicul Steagurilor Rosii...
Radio-Moscova a difuzat ca "proletarii trebuie sa fabrice cuie pentru sicriul lui Hitler si pentru ale intelectualilor din Europa care impiedica comunismul sa se intinda si sa triumfe"...! Iata glasul sinceritatii, in usoara contradictie cu declaratiile pasnice si filantropice facute de Stalin, pentru ademenirea Angliei si Americii!

In strada Regala a fost descoperit un cuib de comunisti. S-au facut arestari importante. Manifestele de propaganda au fost gasite intr-o coloana de burlane care dubla, de la etajul de sus pana la parter, canalizarea closetului!!! Majoritatea celor arestati sunt ovrei... De! Intr-un Consiliu de Ministri, prezidat de dl Ica si la care au asistat guvernatorii Basarabiei, Bucovinei si Transnistriei, s-au constatat bunele rezultate obtinute in aceste provincii sub regimul in vigoare de autonomie — si s-a hotarat sa se intinda acest regim si la celelalte regiuni ale tarii! Pana acum, au dominat ideile contrare si se pregatise o reforma administrativa (inca una!), prin care se consacra suprimarea fostelor "tinuturi", create sub Armand Calinescu... Ce harababura si in capul minorului politic Ica Antonescu?

Continuam sa nu stim nimic despre bataia incasata de ministrul nostru Filotti la Budapesta si despre satisfactiile cerute — dar mai aflam un incident petrecut cu cateva zile inainte de incidentul de duminica trecuta. D-na Filotti, aflandu-se la un pranz dat de ministrul Germaniei, a fost plasata alaturi de un subsecretar de Stat maghiar. In timpul mesei, grobianul a spus vecinei sale, ca Ungaria abia asteapta momentul sa puna mana pe intreg Ardealul, pana la granitele din 1914. D-na Filotti
n-a raspuns nimic, dar dupa masa a raportat incidentul ministrului Germaniei si i-a declarat ca se simte nevoita sa paraseasca imediat casa lui. Ministrul n-a lasat-o sa plece si a cerut explicatii indreznetului subsecretar. Grobianul a pretins ca n-a stiut ca Doamna de langa dansul era sotia ministrului Romaniei... A doua zi — ministrul Germaniei nu s-a lasat — ungurul rau crescut a fost silit sa trimita d-nei Filotti o scrisoare de scuze... Scuze, dar nu renuntare la Ardeal!

Continuarea in numarul urmator

×
Subiecte în articol: istorie politica