Declaratiile lui Laval sunt comentate cu multa simpatie de ziarele berlineze; se subliniaza partea relativa la generozitatea si sinceritatea Führerului... La Berlin se saluta cu satisfactie intrarea Frantei intr-o faza politica noua...
Maresalul Antonescu a dat un comunicat prin care se anunta improprietarirea soldatilor care s-au distins pe frontul bolsevismului, sau a urmasilor lor, in Basarabia si in Bucovina. Improprietarirea va avea loc numai in aceste doua provincii pe pamanturile revenite Statului prin disparitia sau mutarea proprietarilor, sau pe baza legii romanizarii. Comunicatul specifica ca nu se vor atinge proprietatile romanilor si ca se vor face improprietariri rationale, adica in loturi mijlocii (nu faramitate ca in 1921) si ca improprietaritul va fi inzestrat cu tot inventarul necesar unei gospodarii.
O asemenea improprietarire cere insa timp si bani – de aceea Maresalul anunta pe cei interesati ca nu se va infaptui decat dupa sfarsitul razboiului. Deocamdata toate sfortarile noastre trebuie indreptate intr-un singur scop: infrangerea inamicului...
Comunicatul mai adauga, ca aceasta masura va fi menita sa asigure si o colonizare romaneasca a unor provincii prea instrainate pana acum. In fine o masura buna si bine chibzuita!
Cu prilejul mutatului de Sf. Gheorghe, specula chirigiilor si proprietarilor de camioane a trecut toate marginile permise. Printr-un comunicat aparut ieri s-a stabilit un tarif pentru transportul mobilelor si efectelor celor care se muta — si s-au stabilit sanctiuni severe pentru recalcitranti.
Joi, 23 aprilie.
Sf. Gheorghe! Nici o frunza, nici o floare inca pe pomi; abia acum incep sa apara mugurii! Ploua mai in toate zilele, dar sunt ploite mici si printre picaturi se ara si seamana... In Oltenia, vremea e mai buna si semanaturile — afara de porumb, care n-a inceput inca sa se puna — sunt aproape gata. Ni se spune ca toti caisii si toti piersicii au inghetat... Incolo, fructe vor fi.
Englezii au mai incercat o debarcare-incursiune, langa Boulogne. Bineinteles fara nici un succes... Incercari menite sa tina pe nemti de veghe si sa-i sileasca sa mentina forte de-a lungul coastei. Probabil ca la atat se va reduce 'ofensiva din Occident' trambitata cu atat zgomot in Anglia si in America si ceruta tot mai insistent de rusi. Caci desi ofensiva germana n-a inceput inca, presiunea trupelor aliate devine tot mai amenintatoare pentru sovietici. Comunicatul german de ieri anunta un atac in regiunea Donetului: trupele germano-romane au ocupat mai multe localitati intarite si aparate de campuri de mine, luand prizonieri si material.
Patrularea germana a devenit mai intensa in apele Oceanului Arctic, caci pe langa Murmansk, se va deschide acum si portul Arhanghelsk inchis iarna de gheturi. Rusii au construit mari amenajari portuare la Arhanghelsk, pe care l-au legat printr-o cale ferata cu Siberia Occidentala, in afara de linia veche ce duce la Vologda, pe care au normalizat-o. Nemtii au distrus prin aviatia lor o buna parte a celor doua porturi, Murmansk si Arhanghelsk, dar ele tot mai pot servi si sunt singurele puncte de import pentru materialul de razboi trimis de Anglia si de Statele Unite in Rusia, caci Vladivostok-ul, atat de indepartat este inutilizabil, accesul lui fiind interzis prin actiunea flotelor japoneze.
Scoaterea din serviciu a celor doua porturi din Oceanul Arctic si torpilarea convoaielor indreptate spre ele, a devenit una din principalele preocupari ale fortelor navale si aeriene germane.
Dupa declaratiile lui Cripps, inapoiat la Londra, tratativele politice cu hindusii pot fi considerate ca esuate, deoarece reprezentantii popoarelor indiene nu vor sa mai aiba in viitor raporturi cu Vice-Regele — la care pe de alta parte Anglia nu poate renunta. Cripps crede insa ca s-ar putea ajunge la o intelegere pentru apararea Indiilor. Greu de conceput si asta, daca indienii persista in hotararea lor de a nu mai avea raporturi cu Vice-Regele... Se ventileaza planul de a pofti pe sefii indieni la Londra, pentru reluarea negocierilor intr-o atmosfera mai prielnica — dar e probabil ca sefii nu vor merge la Londra, aducandu-si aminte si de faptul ca dupa faimoasa conferinta a 'Mesei Rotunde', Gandhi care se dusese la Londra sa trateze a fost arestat...
Pe de alta parte, atat la Londra, cat si la Delhi se cere ajutorul Americii pentru apararea Indiilor. Colonelul Johnson, reprezentantul Statelor Unite la Delhi, tot promite tehnicieni (!!), dar nici macar acestia nu sosesc!
Ziarele de azi publica citarea la ordinea de zi a armatei a urmatoarelor unitati care s-au distins pe frontul de Rasarit: Regimentele 1, 4, 6 si 11 Dorobanti;
Batalioanele 4 si 7 din Vanatorii de Munte; Regimentul 3 Pionieri. Citatia a fost facuta pe ziua de 1 aprilie, de ce nu se publica decat dupa 23 de zile? Incurie sau dispret?
Continuarea in numarul urmator