Constantin Argetoianu - Anul 1940, vazut de un mare om politic
12 aprilie
Agresiunea asupra Norvegiei
Toata ziua de ieri Bucurestiul a fost in fierbere. Ceas cu ceas soseau telegramele, din tot felul de izvoare, dar nici unul oficial - si zvonurile cele mai impresionante se raspandeau. Pe la amiaza, Narvik-ul, Oslo, Bergen erau cucerite de englezi. Flota britanica trecuse stramtorile si o mare lupta navala era in curs mai la vale de Göteborg⦠Transporturile germane de trupe si de munitii erau taiate, corpul expeditionar din Norvegia, nimicit si cate si mai cate. Blumenfeld stia, din izvor sigur, de la Legatia Angliei, ca aliatii vor ocupa Suediaâ¦Citește pe Antena3.ro
Parlamentul se va inchide spre sfarsitul saptamanii viitoare si se va redeschide dupa 15 mai.
Batranul Cuza a luat ieri cuvantul la Senat, la Legea invatamantului industrial. Desi in varsta de 83 de ani, a vorbit aproape un ceas, frumos, cu sir si cu duh. Cu prilejul a doua-trei intreruperi, a plesnit pe ministrul Andrei, ca in zilele lui bune. Mosul e admirabil in vigoarea lui juvenila, cu toti anii pe care ii poarta pe umeri, cu toata boala care l-a incercat acum un anâ¦
Ironia lui Churchill
Ironia lui Winston Churchill (din cuvantarea lui la Camera Comunelor): "Era indicat ca Germania sa se arunce intai asupra Danemarcei; nu e nici un an de cand a incheiat cu aceasta tara, si nu numai cu aceasta tara, un pact de neagresiuneâ¦".
13 aprilie
Desi situatia nu e inca lamurita, actiunea fiind inca in curs de desfasurare, se pare ca pe vastul camp de lupte din nord avantajul trece din ce in ce mai neted de partea aliatilor. Zvonuri multe, stiri oficiale putine, cele germane vizibil tendentioase. Corpul expeditionar german din Norvegia pare sa fie taiat pe mare de bazele lui, comunicatia intre Germania si Norvegia nemaifacandu-se decat prin aer. E cel putin ce afirma comunicatul de ieri seara al Administratiei Britanice, care pretinde ca un enorm camp de mine a putut fi asezat din dreptul coastei olandeze si pana la Baltica, in dreptul coastei suedeze. E cel mai vast camp de mine care sa se fi instalat vreodata. Acest zid de mine nu e menit numai sa taie comunicatia Germaniei cu Norvegia, dar si sa impiedice unitatile flotei germane din larg si din fiordurile norvegiene sa mai poata reveni la bazele lor si sa scape astfel flotei engleze la panda⦠Pare confirmat ca englezii au ocupat Bergen (o marturisesc si nemtii) si ca au inceput sa debarce trupe care au si luat contact cu fortele norvegiene in plina mobilizare. O alta debarcare a aliatilor pare in curs de desfasurare langa Narvik. Se zice ca norvegienii au distrus o buna parte din linia ferata Narvik-Suedia, linie ce servea la transportul minereurilor suedeze. In Norvegia sunt doua Guverne. Cel oficial, cu Regele, si al lui Quisling, instalat de nemti la Oslo. Cu Guvernele din Oslo nu merge decat o mana de oameni, mica grupare national-socialista existenta inainte de lovitura germana. Tot poporul norvegian a ramas credincios Regelui, Guvernului legal si libertatilor traditionale ale acestui neam de oameni darji⦠Mobilizarea se face pretutindeni destul de repede. Ramane de vazut daca vor putea sosi si arme si munitii, din Anglia sau din Suedia⦠Suedia a declarat solemn ca ramane neutra, dar Guvernul din Stockholm ia toate masurile de precautie pentru rezistenta armata, in cazul in care neutralitatea declarata ar fi calcata. Avioane engleze au bombardat o gara in Schleswig - Holstein si nemtii fac mare caz de acest fapt. Ar fi primul caz de bombardare "a unui obiectiv nemilitar" in acest razboi si aceasta initiativa - zic nemtii - ar putea da loc la represalii si la o schimbare totala in tactica aeriana germana de pana acumâ¦"Fara rusine si imprudenti"
Tatarescu a depus ieri la Camera noul proiect de Lege a breslelor, si cu acest prilej a declarat ca Guvernul nu e zorit, ca roaga Camera sa-l discute cat mai pe larg, sa-l studieze in comisie pe indelete si sa-i aduca modificari pe care le-ar socoti oportune. Guvernul vrea ca legea sa iasa dintr-o adevarata colaborare intre Parlament si Guvernâ¦"O inmormantare de clasa I"â¦
La Senat (n-am fost prezent, fiind ocupat la Consiliul Superior Economic), Cuza a reclamat la sumar impotriva modului cum a fost reprodusa in "Romania", oficiosul FRN-ului, cuvantarea sa din ajun. La sfarsit Cuza a intrebat: "Mai sunt eu in Frontul Renasterii Nationale sau nu? Si daca nu, atunci unde sunt?". Anibal Teodorescu, care prezida, i-a raspuns: "Daca nu esti in FRN, nu esti nicaieri!".Ali Kadri, reprezentantul turcilor din Insula Ada-Kaleh, a venit sa-mi arate fotografii impresionante: tot Ostrovul e sub apa, de la o casa la alta se circula cu luntrea. Nimeni nu-si aduce aminte sa fi crescut vreodata Dunarea atat. Si tot mai creste⦠Le-am trimis lui Tatarescu, sa le dea ajutorul necesar.
Parlamentul a votat o lege (la Senat prezida dr. Tanasescu, si eu n-am stiut nimic de ea) prin care s-a modificat art. 78 al Legii de expropriere, in sensul ca indemnitatea de expropriere a bunurilor apartinand membrilor familiei regale sa poata fi achitata prin darea in plata a unor bunuri ale Statului de o egala valoare (!!) pe baza unui jurnal al Consiliului de Ministri. Oamenii astia sunt nu numai fara rusine, dar si imprudenti. Nu se gandesc ei ca va veni odata ceasul socotelilor? Legea a fost facuta "pentru valorificarea" cocioabelor expropriate in Str. Sf. Ionica si in Str. Campineanu, pentru amenajarea Palatului Regal (prin urmare tot pentru ei). In schimbul cocioabelor, Majestatea Sa si Principesa Ileana vor primi pe gratis pamant bun de-al Statului roman, de-a lungul Dunarii⦠Sa ne traiasca! Ce e mai nostim e ca legea n-a fost prezentata de Guvernul Majestatii Sale, ci propusa din initiativa parlamentara!!!
Vazut ieri pe Mitilineu, consilierul Legatiei noastre din Moscova, venit la Bucuresti intr-un scurt concediu. Mitilineu povesteste lucruri interesante si linistitoare din raiul lui Stalin. Dupa dansul - si e un baiat inteligent, care stie sa observe - situatia noastra fata de Rusia s-a imbunatatit suta la suta in comparatie cu ceea ce era asta-toamna, la inceputul razboiului. De unde atunci raporturile reprezentantilor nostri cu comisarul Afacerilor Straine sovietic erau foarte incordate - acum s-au destins de tot. De unde in cercurile diplomatice din Moscova un atac rusesc impotriva noastra era considerat ca probabil asta-toamna, acum toata lumea este de acord ca un asemenea pericol nu mai exista. Mitilineu invoca parerile cercurilor diplomatice fiindca sunt singurele din care se poate afla ceva, caci strainii - inclusiv diplomatii si mai ales diplomatii - n-au dreptul sa stea de vorba cu muscalii. Orice moscovit e surprins in conversatie cu un strain e arestat, condamnat la 5 ani de Siberie. Diplomatii acreditati pe langa Soviete nu pot comunica cu nici un functionar, nu pot intra in nici un minister afara de al Afacerilor Straine. Cand se prezinta unul chiar la Afacerile Straine, trebuie sa se legitimeze la poarta, apoi este condus la seful Protocolului, care la randul sau il pune in contact cu ministrul (comisarul) sau cu directorul pe care diplomatul doreste sa-l intalneasca. Seful Protocolului are instructiuni foarte severe in aceasta privinta si tremura si de umbra lui, caci doi predecesori ai sai au fost⦠impuscati. Sefii de misiuni ajung din cand in cand pana la Molotov, afara de Schulemburg (ambasadorul german), care poate lua contact si cu ceilalti sefi de resort si chiar cu Stalin, cu care ceilalti ambasadori si ministri nu dau ochi niciodata.