x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Lumea politica a anului 1940 vazuta de Constantin Argetoianu

Lumea politica a anului 1940 vazuta de Constantin Argetoianu

25 Mar 2005   •   00:00

De vreme ce tot nu gasim de nicaieri sprijin financiar pentru a continua tiparirea Insemnarilor Zilnice ale lui Constantin Argetoianu, ne-am gandit sa mentinem cat de cat viu interesul publicului cititor pentru aceasta fresca politica fluviu, prin reproducerea a unora din ineditele texte argetoiene.

  • ISTORIE POLITICA

  • Ieri ca si azi

  • de Prof. dr. STELIAN NEAGOE
  • De vreme ce tot nu gasim de nicaieri sprijin financiar pentru a continua tiparirea Insemnarilor Zilnice ale lui Constantin Argetoianu — ramase de un an si mai bine la volumul al VII-lea (anul 1939) —, ne-am gandit sa mentinem cat de cat viu interesul publicului cititor pentru aceasta fresca politica fluviu, prin reproducerea a unora din ineditele texte argetoiene.
    In acest numar de sambata al "Jurnalului National" transcriem insemnarile zilnice din scurtul interval 10-14 ianuarie 1940.

    Martor ocular si avizat, Argetoianu a surprins in felul sau inconfundabil lumea inceputului de an 1940. O lume bulversata, intrata intr-o deriva apocaliptica. Austria anexata. Cehoslovacia desfiintata ca Stat. Polonia cotropita si impartita intre doua mari puteri totalitare. Mandra Finlanda sfidand "dreptul fortei", prin jertfelnica sa rezistenta in fata vecinului comunisto-imperialist. Anglia si Franta incercand salvgardarea pacii prin asidue pregatiri de razboi. Italia bantuita de grandoarea arbitrului mondial in fata imposibilelor reconcilieri de ideologii si sisteme politice.

    Peste ocean, SUA stationau intr-o neutralitate armata. Japonia predispusa sa cocheteze cu democratiile occidentale, dar implicandu-se tot mai vadit in urzeala Pactului Antikomintern initiat de Axa Berlin - Roma.

    La fruntariile Romaniei Mari, Ungaria si Bulgaria pandeau momentele prielnice revizionismului teritorial. Iugoslavia era minata de interese confederale divergente. Turcia amica era zguduita crunt de cutremure fara precedent.

    In tot acest timp, Romania Mare straduindu-se din rasputeri sa supravietuiasca imponderabilelor istoriei. Cu un Rege tot mai sovaielnic, un Guvern palatist si o opinie publica tarmurita intr-un regim de dictatura regala ineficient, in prag de falimentare. Teama de Rusia Sovietica obliga factorii de decizie ai Statului roman sa duca o politica de basculare periculoasa intre "garantiile platonice" franco-engleze si sprijinul aspru conditionat al Germaniei.

    Si, de parca razboiul n-ar fi fost un rau indeajuns de resimtit, mama natura mai pravalea asupra omenirii si formidabile cataclisme. Cutremure mortale in Turcia. Inundatii catastrofale in Spania si Portugalia. Canicula purtatoare de fatale insolatii in Argentina. Crivat si ger naprasnic in Romania, cu temperaturi ce inghetau ape si oameni, ajunse pana la minus 35-40 de grade.

    In ianuarie 1940, evenimentele se desfasurau intr-un ritm infernal. Argetoianu abia prididea sa le mentioneze in filele caietelor-manuscrise. Timpul, nerebdator, nu-i lasa ragazul sa-si puna in opera insusirile sale de mare scriitor, creator de uimitoare imagini panoramice ale vietii politice romanesti si ale celei internationale. Fugar, reusea tutusi, ici-colo, sa traseze linii portretistice memorabile, pline de savoare sau de sarcasm.

    "RUSIA NE ATACA..."


    10 ianuarie De ieri Rusia ne-a atacat cu un crivat glacial. Azi-dimineata la orele 6, termometrul arata - 17 grade... De la Constanta se vesteste ca pe mare sufla o furtuna ingrozitoare. Motonava "Basarabia" a sosit in port cu 8 ore intarziere. Dunarea a inghetat tun. Prapad...

    Chamberlain a rostit un important discurs la Mansion House, in care arata ca razboiul n-a inceput inca nici pe pamant, nici in aer — ci numai pe mare. Efectele si rezultatele razboiului trebuie, prin urmare, judecate numai pe mare, si pe mare Anglia are toate motivele sa fie satisfacuta. Primul englez citeaza cifre si arata prin ele ca Anglia nu a pierdut in aceste 4 luni nici a 100-a parte din tonajul ei comercial, pe cata vreme comertul maritim german a fost desfiintat. Chamberlain crede ca anul 1940 va fi hotarator pentru razboi. Anglia nu urmareste distrugerea Germaniei, cum pretind Hitler si oamenii lui, ci numai sa o impiedice sa mai tulbure pacea. Numai nemtii vorbesc de distrugerea Angliei si de distrugerea Germaniei ca respective scopuri de razboi, si o fac probabil ca sa mai ridice moralul poporului, atat de deprimat.

    Primul-ministru britanic a mai vorbit despre formidabilele pregatiri ce se fac in vederea inceperii razboiului aerian si terestru, despre nenorocirile Turciei aliate (pe care Anglia impreuna cu Franta o vor ajuta) si despre piciorul lui Daladier. Cuvantare masurata, dar importanta care a facut efect si la Paris, si la Washington.

    Finlanda merge inainte. Finlandezii au nimicit pana acum 3 divizii sovietice si au capturat un enorm material de razboi. Se crede ca rusii au pierdut in ultima vreme numai peste 100.000 de oameni. E putin probabil ca situatia sa se schimbe, caci topografia teatrului de razboi nu permite desfasurari de mase. Ramane de vazut daca finlandezii vor putea rezista valurilor succesive de atac...

    Rapoartele lui Radu Crutescu de la Berlin continua sa fie pesimiste. Intre altele, dansul semnaleaza ca niciodata bisericile nu au fost asa pline in Berlin. Sunt pline de gem, sunt pline in toate zilele; afluxul lumii catre ele impresioneaza. Crutescu trage concluzia din acest fapt ca nemtii nu mai au nadejde decat in Dumnezeu. O alta concluzie care ar putea fi trasa e ca nu mai asculta de Hitler, care i-a scos din biserici ca sa-i duca la Wotan...

    In Franta a inceput o adevarata actiune de epurare impotriva comunistilor. Sunt scosi de pretutindeni, din Camera, din primarii, din scoli... In fine!

    Politia a pus mana pe intreaga organizatie a cersetorilor din Bucuresti. Cersetoria ajunsese o adevarata plaga in ultima vreme. Nu mai putea cineva iesi in strada fara sa fie asaltat. Eu m-am intrebat deseori cum de poate fi atata mizerie intr-un oras bogat ca Bucurestii... Iese acum la iveala ca cersetoria era organizata in orasul nostru ca o adevarata mafie. Avea un sef, pe Tanase Burdujan, "cocosatul olog cu caruciorul", un simulant de prima forta. Dansul si cu sotia lui, Ioana (cu un picior de lemn), impreuna cu un consiliu de administratie domneau asupra lumii cersetorilor impartita pe caprarii, cu sefi de posturi, cu controlori, cu tot dichisul. Posturile bune raportau mai bine de 1.000 lei pe zi. Burdujan e om cu avere, cu ferma langa Bucuresti, cu mai multe randuri de case la mahala, cu taximetre pe piata, cu camion automobil. Sa felicitam pe dl Rodrig, prefectul, ca ne-a scapat de aceasta plaga...

    Frigul exceptional de care ne bucuram nu e un privilegiu romanesc. Duciuc, ambasadorul sarbilor, imi spune ca pe Coasta Dalmatiei termometrul a coborat pana la - 17°. Ce o fi zicand palmierii si cele plante plapande?

    "PENTRU UN UNGUR - TREI ROMANI..."


    11 ianuarie. Frigul continua si e chiar in crestere. De-a lungul malului, Marea Neagra a inghetat. La Iasi si Cernauti, termometrul a coborat pana la - 30°. In Basarabia, prin Moldova, o suma de oameni au fost gasiti inghetati.

    La Roma a nins ca niciodata si ziarul francez "Excelsior" publica o fotografie senzationala: domni si doamne in costum de sport fac ski pe Piata Sfantului Petru, acoperita de zapada. La Bucuresti, temperatura se mentine cam la - 20°.

    Finlandezii continua sa reziste eroic, dar la Salla, unde rusii au reinceput sa atace cu o vigoare neconstatata pana aci (poate influenta noului comandant general Stern?), au dat de greu...

    Un aviator finlandez a dat o lovitura foarte frumoasa. A asteptat pana a venit o escadrila sovietica asupra orasului Helsinki, s-a inaltat pe un avion sovietic capturat de catre finlandezi si, amestecandu-se cu avioanele rusesti, s-a inapoiat cu ele spre baza ruseasca de unde pornise. Aviatorii sovietici nu si-au dat seama de prezenta inamicului printre ei, fiindca pierdusera 2-3 avioane in lupta, asa incat la inapoiere erau inca sub numarul de la pornire — cu finlandez cu tot. Nestanjenit astfel de nimeni, finlandezul s-a coborat pana la 50 de metri si a lasat o serie de bombe incendiare pe hangarele si aparatele rusesti... Sovieticii au fost asa de buimaciti, incat nici n-au tras asupra indraznetului aviator, care s-a inapoiat nevatamat la baza lui finlandeza... Ca fapt de razboi e de toata nostimada.

    Informatii din ziarele straine vor sa arate ca la Venetia, in conversatiile avute cu Csaki, Ciano ar fi declarat ca Italia va sprijini revendicarile teritoriale unguresti. Nu stiu ce va fi vorbit Ciano cu Csaki si ce i-o fi spus ca sa-l domoleasca — dar stiu ca lui Victor Antonescu i-a vorbit foarte cuminte: "Cunosc starile din Transilvania si imi dau seama ca, daca ar trebui sa cedati oriunde teritorii Ungariei, ar trebui sa dati Ungariei, pentru un ungur, trei romani — ceea ce nu se poate. Dar n-ati putea da undeva un coltisor de pamant, la o granita o rectificare mai mult simbolica?". Antonescu a raspuns cum trebuia, ca e la mijloc o chestie de principiu: sa nu dai niciodata, caci nu stii unde te opresti. Ciano a suras si n-a mai insistat.

    Un mic conflict diplomatic — primul de la inceputul razboiului — s-a ivit intre Germania si Italia pe chestiunea furniturilor de razboi destinate Finlandei, expediate din Italia si oprite in Germania. Germania n-a raspuns inca la protestul Italiei.

    Un comunicat german ne informa ca mai multe avioane engleze au fost atacate de trei avioane germane, deasupra coastei germane a Marii Nordului, si ca trei avioane engleze au fost doborate pe cand avioanele germane n-au suferit nici o paguba.

    Un comunicat englez relateaza aceasta lupta dand rezultate exact contrare celor date de germani.
    Pe cine sa credem?

    Moscicki cu fiica au ajuns la Freiburg in Elvetia si s-au instalat acolo. Germanii nu ne-au mai plictisit cu chestia plecarii lui din Romania, pe care au incasat-o. Dar polonezii se poarta prost; noi le-am dat, chiar si ofiterilor, libertate de circulatie prin tara si ei se folosesc de aceasta libertate ca sa treaca granita si sa mearga in Franta sa se inscrie in legiunea poloneza. Astfel a evadat zilele trecute generalul X, fost sef al Statului Major polonez. Cand vor afla nemtii, au sa ne injure rau... Liciu, faimosul prim-presedinte al Curtii de Apel din Bucuresti, a fost condamnat, dupa cum se stie, la 8 luni inchisoare, la Roman, pentru omor. Apelul trebuia judecat la Curtea din Iasi. Dar Liciu a cerut stramutarea procesului, pentru legitima suspiciune. Intr-adevar, toti magistratii care trebuiau sa-l judece la Iasi fusesera ad-hoc inaintati de Iamandi, care jurase pieire lui Liciu... Curtea de Casatie a gasit cererea intemeiata — ce palma pentru Iamandi — si a mutat procesul la Curtea din Galati.

    Ieri, Consiliul la Banca de Credit. S-a aprobat bilantul pe anul 1939. De cand e Banca de Credit n-a avut bilantul gata la 10 ianuarie. Nici macar la sfarsitul lui februarie — de obicei prin martie. Bilantul se prezinta cu totul altfel ca pe vremea lui Kaufmann. E un bilant sincer, cinstit si cu notabile economii, desi au fost sporite lefurile functionarilor in cursul anului. E meritul lui Cancicov, care s-a inhamat la o treaba grea, dar a reusit pe deplin.

    In prim-plan, de la stanga spre dreapta, fostii Inalti Regenti - Patriarhul Miron Cristea, C. Sarateanu si fostul premier G.G. Mironescu

    CUTREMURE CATASTROFALE IN TURCIA...


    12 ianuarie. Revista "Schwarze Korps", organul oficios si in general bine informat al SS-urilor Naziste, anunta noi impozite si noi restrictii in Germania. Asupra veniturilor e vorba sa se puna un impozit care sa mearga pana la 95%. "Razboiul cel vesel"!

    Finlandezii au respins toate atacurile sovietice. Un corespondent de razboi suedez povesteste lucruri interesante de pe front. Nu e adevarat ca trupele rusesti aduse impotriva finlandezilor au fost trupe de adunatura. Asa de pilda Divizia 44, identificata si decimata, a fost multa vreme data ca o divizie model, si la serbarile din octombrie de la Moscova a defilat ca atare. Aviatia ruseasca s-a aratat sub orice asteptare. Din cele 1.000 avioane aduse pe front, numai 450 au functionat (modele straine) cum trebuie, si din ele finlandezii au doborat 200... Pilotii sunt slabi. Cu toate bombardarile lor, nici un obiectiv militar finlandez n-a fost atins. Mecanicii nu stiu sa adapteze motoarele pentru temperatura scazuta ce domneste pe teritoriul de razboi. Carburantul si uleiurile sunt de calitate detestabila...

    Cu prilejul plecarii ministrului bulgar Kirov din Bucuresti, Gafencu a oferit diplomatului transferat obisnuitul dejun. La sfarsit, ministrul de Externe a tinut o calduroasa cuvantare pentru intelegerea romano-bulgara si pentru strangerea cat mai mult a raporturilor si a prieteniei dintre ambele tari. Kirov a raspuns in acelasi sens. Cuvantarea lui Gafencu a fost foarte bine primita la Sofia si comentata cu prietenie de catre gazetele bulgaresti.

    Ieri a trecut prin Romania, venind de la Moscova, ministrul bulgar al Finantelor, Boilov. De la granita bulgareasca a trimis Guvernului roman o telegrama de multumiri pentru modul cum a fost primit si tratat pe pamantul Romaniei, cu care Bulgaria vrea sa intretina raporturi de pace si de prietenie. Intelegerea Balcanica se va intruni la Belgrad in zilele de 2 si 3 februarie.

    Un nou cutremur catastrofal — desi mai limitat ca cel dintai — a avut loc in Turcia, in regiunea Eski-Schehir. Ministerul de Interne turcesc publica cifrele oficiale privitoare la seismele trecute: 25.000 morti, 8.000 raniti, 30.000 case daramate...

    A treia zi de ger cumplit. La Cernauti a fost un frig siberian, - 37°! La Bucuresti, azi, frigul s-a mai domolit, - 14°, in loc de - 18°. Crivatul s-a potolit. Barometrul, nemaipomenit, la 800!

    NOI PETE APARUTE PE SOARE...

    13 ianuarie. Roosewelt a rugat membrii Congresului sa studieze mijloacele practice de a veni in ajutorul Finlandei. Deocamdata Guvernul Federal ar fi hotarat sa stearga datoriile Finlandei catre Statele Unite.

    Se zvoneste, de asemeni, ca Germania ar fi dispusa sa-si propuna mediatiunea pentru incheierea pacii intre Rusia si Finlanda. Aceasta incercare de mediatiune ar fi bazata pe dorinta Germaniei de a impaca capra cu varza, adica pe Stalin si pe Musolini, cel putin pe terenul raporturilor lor cu Berlinul. Incetand razboiul din Finlanda, Hitler socoteste ca ar putea ramane aliatul lui Stalin fara a pierde prietenia Ducelui. Pe de alta parte, campania din Finlanda absoarbe toata activitatea Sovietelor si le pune in imposibilitatea de a organiza aprovizionarea Germaniei, asa cum ar vrea nemtii. Totusi, despre intentiile Germaniei nu se stie nimic pozitiv si sunt chiar unii la Berlin care cred ca o interventie ar fi cu atat mai inoportuna, cu cat prestigiul Rusiei aliate ar suferi mult din incheierea unei paci acum.

    Fapt ciudat este ca Germania nu a recunoscut Guvernul comunist al lui Kussinen si continua raporturile sale cu Guvernul legitim din Helsinki. Chiar zilele trecute a acordat exequatorul cerut de acest Guvern pentru numirea unui consul la Essen.

    Se pare ca pe frontul finlandez, sovieticii pregatesc o noua ofensiva, tot in directia Salla. Noi contingente au fost chemate in acest scop. Pana atunci, finlandezii vor mai captura sau distruge probabil inca o divizie ruseasca, pe care au taiat-o de bazele ei de aprovizionare situate pe teritoriul sovietic la est de Salla.

    Porcaria de Rusie continua ofensiva ei de frig impotriva Europei. La noi sufla de aseara din nou crivatul si e prapad. Desi termometrul nu arata decat - 14°, oamenii plang aproape de suferinta. Cei care intra la mine sunt stacojii la fata, cu nasul si cu urechile inghetate... Valul de frig s-a intins asupra Europei intregi. La Berlin sunt - 23°, la Triest - 10°. Lagunele Venetiei au inghetat de tot. Zapada si ger in sudul Italiei. La Atena viscol si frig. La Wilna s-au inregistrat - 41°, ceea ce nu s-a vazut inca. Si pe cand in Europa murim de frig, la antipozi oamenii mor de cald. La Buenos Aires sunt 36° de caldura si 80 de persoane au fost internate in spital...

    Se zice ca aceste extraordinare perturbatuni climaterice sunt datorate unor noi pete aparute in Soare... O fi.

    In Iugoslavia s-a decretat o noua lege electorala: sufragiu universal, direct, secret si obligatoriu — fara restrictiile de pana acum. Totodata se pregateste pentru zilele acestea o vizita triumfala a Principelui Regent la Zagreb. Ziarele croate saluta cu entuziasm acest eveniment, si pana si Macek pare impacat. Numai de ar tine...

    In Franta, Guvernul a propus un proiect de lege prin care se retrag mandatele tuturor comunistilor alesi in Camera, in Senat si in celelalte adunari publice elective. Proiectul a trecut deja prin comisia Camerei si a fost admis cu unanimitate.

    Voievodul Mihai a cedat diurna sa de Senator pe decembrie si ianuarie (30.000 lei) pentru inzestrarea armatei. Un gest frumos: si-a luat baiatul paine din gura!...

    Ziarele aduc vestea ca un avion englez a realizat o viteza de 1.000 km pe ora. Sa asteptam confirmarea.

    VANATOARE REGALA LA BANLOC...

    14 ianuarie. Gerul continua in Europa si insolatiile in Argentina. La noi a mai scazut ceva frigul, in schimb s-a intetit in occidentul Europei. La Piatra Neamt s-au inchis trei zile scolile; pe caile ferate s-au suspendat multe trenuri - oamenii mor de frig. Asa o iarna naprasnica n-am avut de mult. Se pretinde ca la Cernauti, termometrul s-ar fi coborat pana la minus 40 grade...

    Costica Angelescu imi explica toata greutatea situatiei, parca n-as cunoaste-o. Este evident ca asa nu mai merge. Pentru ca mi-am dat seama ca nu mai merge, am intocmit cu Mitita Constantinescu un proiect de decret, care a ramas insa proiect si pana azi. E ciudat cum un om atat de inteligent ca Bujoi a putut sa se insele cum s-a inselat. Sistemul lui de libera negociere a 70% din devizele importate — de libera negociere legata de un permis de import care nu se da — e mai rau decat cel mai coercitiv sistem. Gratie lui a scazut lira la 800 lei, dar fictiv, pe hartie. Se ofera lira la acest pret, dar nimeni nu o poate cumpara si dupa 15 zile nenorocitii de detentori sunt obligati sa-si cedeze deviza Bancii Nationale pe 685 lei — caci asa dispune legea. Asa incat, pentru platile curente in strainatate, s-a creat o noua bursa neagra in care lira a ajuns la 2.000-2.400 lei! Pana si zlotul insistent a ajuns in aceasta bursa neagra la peste 3 lei! Cand toata economia este dirijata, nu e posibil ca o singura ramura a ei sa scape de sub indrumarea si controlul Statului. Desigur ca trebuie sa tindem spre libertatea economica, dar cu intreg aparatul economic, nu numai cu o ramura a lui.

    Singura solutie este: toate devizele la Banca Nationala, distribuirea lor dupa anumite norme la preturi fixe, suprimandu-se clearing-urile. Ar trebui pusa la bataie si o parte din aurul Bancii Nationale, stocul nostru metalic nemaiservind la nimic, deoarece leul nu mai este convertibil.

    Batranul inginer Panaitescu pe care l-am insarcinat, pe cand eram ministru al Industriei, cu ancheta de la "Rimma" si care a descoperit toate hotiile de acolo vine sa-mi spuna ca a mai descoperit si altele. Toate actele de concesiune ale societatilor foste unguresti, "Ruda 12 Apostoli" (actualmente "Mica"), "Marginea" (fabrica de otet din Banat) si "Titan - Nadrag - Calan" ar fi false. L-am sfatuit sa aduca descoperirile sale la cunostinta ministrului Economiei Nationale... Puteam face altfel?

    Telegrama de la Helsinki anunta ca sovieticii au hotarat sa aduca pe frontul de la sudul si nordul lacului Ladoga 20 de divizii si 2. 000 de tunuri... Vai, vai!

    Germania a ridicat interdictia pentru transporturile de armament italian destinate Finlandei. Dupa ce a capitulat in fata Rusiei, acum capituleaza si in fata Italiei...

    Anglia a acordat un nou credit de 25 milioane de lire sterline Turciei. O compensatie pentru nenorocirile incercate in ultima vreme de aceasta tara "amica si aliata". Cutremurele nu s-au terminat inca. Mai slabe si mult mai putin dezastruoase ca la inceput, continua si azi...

    Posturile de radio din Anglia, din Roma, din Budapesta, din Stockholm, din Sofia au dat stirea unei intalniri intre Regele Carol al Romaniei si Printul Regent Paul al Iugoslaviei — intalnire ce ar fi avut loc la granita celor doua tari, cu prilejul vanatorii regale de la Timisoara si Arad. Ba unele posturi au dat si amanunte, povestind ca ambii Sefi de Stat s-au intalnit la Varset si ca de acolo au plecat amandoi la Banloc, la Regina Elisabeta. In realitate, n-a avut loc nici o intalnire si toata aceasta senzationala informatie a fost intemeiata pe o eroare a jidanasilor — reporteri din Timisoara. La aceasta vanatoare, care a avut loc marti, miercuri si joi din saptamana incheiata ieri, Regele a poftit intre altii pe contele Paul (Paly) Palffy, un seminebun pe care l-am cunoscut pe vremuri la Viena, dar care nu s-a schimbat de atunci, desi au trecut mai bine de 30 de ani. Paly Palffy, casatorit pentru a 4-a oara cu o domnisoara de Vilmorin (ce pretinde ca scoboara din Dra de Lavalli"re), Paly Palffy care a devenit cetatean slovac (!) si se plictiseste intr-un castel de langa Bratislava, a venit sa petreaca cateva saptamani la Bucuresti. Cum e unul din cei mai cunoscuti tragatori din Europa, Regele l-a poftit la vanatoare, i-a dat cifra Sa si l-a tratat cu toate onorurile, asezandu-l la dreapta lui si luandu-l cu el in trasura. Jidanasii, vazand pe Rege cu "un print" strain in trasura, au intrebat cine este si n-au retinut probabil decat numele de Paul, socotind poate ca celalalt nume era de imprumut, ca sa ascunda personalitatea Regentului Paul. In a treia zi de vanatoare, Georges Lakeman si Georges Plagino au plecat la Banloc, unde erau invitati la alta vanatoare — si jidanasii au mai facut o confuzie...

    Ministrul nostru de Externe a dat o dezmintire, dar nu pricep de ce au dat-o numai ziarelor straine. In cele romanesti n-a aparut nimic, desi toti romanii au prins de la posturile straine stirea falsa... Ilustrul Macek a dat un interviu unui corespondent al Agentiei noastre Rador, in care spune ca alianta Iugoslaviei cu Romania este esentiala politicii iugoslave si ca nimic nu o va clinti. Ca nimic nu o va clinti, cred si eu — e de vazut insa pana la ce punct va fi eficace. Desigur pana ne vor ataca rusii sau nemtii... Atunci

    VA URMA
    ×