Lumea politica a anului 1940 vazuta de Constantin Argetoianu
Serial de prof. DR. STELIAN NEAGOE
|
|
Iuliu Maniu,
la tribuna Parlamentului |
15 ianuarie
"RAFUIALA UCIGASA LA KREMLIN"
De pe frontul finlandez nu sunt astazi vesti prea importante. Mici ciocniri de patrule si avanposturi. In schimb vin stiri senzationale din Rusia, prin Talin. Kaganovici, comisarul Aviatiei, ar fi fost impuscat, ca pedeapsa pentru falimentul armei aerului pe front. Ar fi fost de asemenea impuscati Jdanov, guvernatorul Leningradului, generalul Merejkov, seful garnizoanei aceluiasi oras, si Lerevianski, fostul ministru al Sovietelor la Helsinki.
Principele Ren... de Parma, fratele mai mic al Imparatesei Zita si al Principelui Sixt de Bourbon, s-a angajat ca voluntar in armata finlandeza si a parasit deja Parisul. Printul e in varsta de 43 ani.
Printul Paul si a sa consoarta Olga au fost primiti ieri la Zagreb cu mare entuziasm. Aceasta vizita trebuie sa pecetluiasca impacarea dintre croati si sarbi, dupa cum o spune insusi Macek in caldurosul discurs de primire pe care l-a rostit la sosirea perechii princiare. Cu atat mai mult cu cat Printul Paul a folosit prilejul vizitei sale pentru a promulga o lege speciala electorala pentru Banovina Croatiei.
In Olanda, masurile luate in Belgia au provocat multa ingrijorare si s-au luat si acolo masuri suplimentare de aparare. Un Consiliu de Ministri, prezidat de Regina Wilhelmina, a fost intrunit. Un comunicat rezuma astfel hotararile luate: "Criza nu va gasi Olanda nepregatita". Formula similara celei de la Bruxelles: "Belgia vegheaza asupra securitatii sale".
La Londa, masurile luate de Belgia si Olanda au impresionat si sunt viu comentate. Totusi, in Anglia nu se crede intr-o intentie imediata de atac din partea Germaniei.
A murit, dupa lungi suferinte, Manda Murgasanu, nascuta Gigartu. Biata Manda ajunsese ca o tiganca cu ghioci - dar in tineretea ei a fost fata foarte frumoasa. Rea de musca, se tinuse in timpul razboiului, la Craiova cu ofiteri nemti. Cand ne-am inapoiat de la Iasi, pe toate zidurile Bucurestilor am vazut afisat cu litere mari: "Manda sub nemti". Era titlul unei reviste la Alhambra!! Biata Manda!
In Japonia, Guvernul Abe si-a dat demisia, care a fost primita. Desi se astepta un Guvern al Printului Konoye, s-a incercat unul cu generalul Hata, care n-a reusit insa. In cele din urma a fost insarcinat cu formarea noului Cabinet amiralul Yonai, fost ministru al Marinei in ultimii doi ani. Se zice ca amiralul Yonai este adversar hotarat al unei aliante cu Germania. Criza a fost provocata de neintelegerile dintre elementele militare si civile asupra directivelor politice si a razboiului din China. Pe acest din urma
teren mai exista o rivalitate si intre armata, si marina...
16 ianuarie
ENERVARE LA BERLIN
Masurile de infrigurata aparare luate de Belgia si Olanda produc enervare la Berlin. In cercurile oficiale naziste se pretinde ca nimic din partea Reichului nu justifica aceste masuri care n-au putut fi luate decat pe baza instigarilor franceze. Anglo-francezii vor sa prezinte Belgia amenintata ca sa aiba un pretext sa o ocupe in scop de aparare. Intr-un asemenea caz Germania va fi la fata locului inainte de adversarii sai. Sa nu fie aceasta acuzare adusa Frantei tocmai un pretext pentru a acoperi un atac german asupra celor doua tari neutre?
Cutremur si la Palermo - dar incomparabil mai slab ca cele din Anatolia. Totusi cativa raniti si un mort.
Statele Unite au pus in constructie un avion urias: 70 tone greutate, 62 metri largime de aripi, 11.200 kilometri raza de actiune fara revitaliere...
Presa bulgara e de o neobisnuita amabilitate fata de noi... Inca un succes al eroismului finlandez!
Orasul Shizuoka, situat la 300 de kilometri de Tokio, a fost in buna parte distrus printr-un incendiu. Au ars 8.500 de
case si 50.000 de persoane se gasesc fara adapost.
Amiralul Yonai si-a constituit Guvernul, cu Arita la Externe si generalul Hata, exponentul revendicarilor armatei, la Razboi. Guvernul se prezinta ca o formatiune de coalitie si este bine primit de toate gruparile politice japoneze. Amiralul Yonai este considerat ca adversar al unei aliante cu Germania si Italia si ca favorabil puterilor democratice. Din aceasta cauza Guvernul sau este bine vazut si in Statele Unite ale Americii.
Primit vizita dlui Joshisuke Aikawa, presedintele "Manchuria Industrial Development Corporation", pe care insarcinatul cu afaceri al Japoniei mi l-a prezentat ca "le Malaxa du Japon"!! Malaxaua Japoniei vine de la Moscova, unde n-a stat decat cateva zile, dar pare sa fi fost convins de binefacerile comunismului, caci ma pune la un examen serios si-mi cere sa-i demonstrez pentru ce suntem impotriva comunismului. Desi ma plictiseste sa o fac, caci parerile Malaxalei japoneze imi sunt indiferente - ma execut.
Dl Marcel Pilet Golaz a fost ales presedinte al Confederatiei Elvetice pe anul 1940. Ce simpla si admirabila organizatie, cea elvetiana! O Adunare nationala, care reprezinta totalitatea poporului; un Sfat al Statelor, care reprezinta cantoanele confederate; un Consiliu federal, compus din 7 membri care guverneaza. Fiecare membru al Consiliului federal este seful cate unui Departament, cum se numesc ministerele in Elvetia. In fiecare an, unul din membrii Consiliului este ales presedinte de catre colegii sai, dar continua sa indrume mai departe si afacerile Departamentului sau. Consiliul federal nu e responsabil fata de adunarile legislative. In aceasta adevarata democratie nu exista vot de incredere si vot de blam. Nu exista nici competitii: de obicei consilierii federali sunt realesi, la expirarea mandatului lor. Si fericita tara in care sunt numai 7 ministri!!
Dupa stirile care ne vin din tarile baltice, in Rusia Sovietica se procedeaza la "o purificare" serioasa, in cadrele armatei. In afara de impuscarile pe care le-am insemnat aci, se executa pe capete ofiteri superiori si inferiori facuti raspunzatori de dezastrele din Finlanda. Dupa ce ca n-au cadre instruite, sovieticii mai decimeaza si pe cele pe care le au! De
s-ar putea ucide toti, unii pe altii!
Vremea a innebunit de tot. Pe cand la Dolhasca se inregistreaza - 36 de grade, la Iasi termometrul s-a urcat la + 5 grade! Si la Bucuresti s-a incalzit: termometrul oscileaza intre - 10 si - 5.
Mi se rupe inima. Dl Victor Alboteanu a fost arestat, in urma anchetei facute de controlorul de Stat Teodorescu la Ministerul Propagandei. Dl Victor Alboteanu, fost sef de cabinet al escrocului Titeanu, este unul si acelasi cu dl Victor Alboteanu care isi permitea, in otreapa zisului Titeanu, articole ironice la adresa mea si la adresa politicii mele economice. De obicei escrocii sunt impaciuitori si obsechiosi; asta era obraznic. E de necrezut ce porcarii a facut la Propaganda: falsuri, delapidari, sperturi. Nu se poate sa nu fie tras in urmarire si Titeanu, vadit complice...
S-a desteptat si domâ Mihalache si a dat Presedintia Senatului in judecata pentru indepartarea sa de la exercitarea mandatului de senator de drept. Spre deosebire de domâ prezident Maniu, domâ ministru Mihalache n-a dat in judecata si Presedintia Consiliului de Ministri, asa incat ma voi judeca singur cu el.
17 ianuarie
GUTA TRAMBITA
Parlamentul englez s-a redeschis ieri si Hore Belisha a venit la Camera Comunelor sa explice pentru ce a parasit Guvernul. N-a explicat nimic. A fost si este de perfect acord cu Chamberlain si cu toti ceilalti ministri. N-a avut nici un diferend cu nici un general si s-a inteles perfect cu toti comandantii unitatilor mari si mici ai armatei. Atunci de ce a plecat? A recunoscut dreptul primului-ministru de a-si remania din cand in cand Cabinetul in vederea unui maximum de randament. Dupa dansul a luat cuvantul Chamberlain si a repetat exact aceleasi lucruri. Un deputat din opozitie a pretins ca Belisha a fost sacrificat curentului antisemit, care a inceput sa se accentueze, mai ales in armata... Ar fi o explicatie.
In Japonia nu pare ca va fi o schimbare totala de orientare in politica externa, dar o incercare de apropiere fata de Statele Unite si de Anglia, mentinandu-se totusi principiile de absoluta independenta. Ministrul de Externe Arita a facut totusi o declaratie senzationala: "Pactul antikomintern cu Germania si cu Italia e mai solid ca oricand!".
Tatarescu a poftit la el pe membrii de la "Pareri libere". Cu cateva zile inainte aceiasi domni fusesera invitati la un dejun cu Ghelmegeanu de catre Dorel Dumitrescu. Scopul dejunului - ca si al consfatuirii de la Tatarescu - era sa determine pe cei de la "Pareri libere" sa activeze in FRN. Declaratiile lui Ghelmegeanu au fost primite cu surasuri si sfaturile lui cu indiferenta pe care o impunea marea mediocritate a sfatuitorului...
La Tatarescu s-au adunat Aznavorian, Bentoiu, C. Tataranu, Dorel Dumitrescu, Alexandrini, Patrulius, Serbescu si altii "ejusdem farinae". Guta - Trambita Serbescu le-a tinut un logos in trei puncte si patru miscari prin care le-a explicat ca de acum inainte, politica nu se va mai face decat in cadrul FRN. Cu Partidul Liberal s-a sfarsit. Cine din domni vrea sa mai insemneze ceva, sa "activeze" in front. Dintre cei prezenti mai toti erau inscrisi in Front, dar de forma, cu gandul la ziua de maine cand se vor gasi iar in cascavalul liberal. Astfel stand lucrurile, cuvintele lui Guta-Trambita n-au provocat nici un entuziasm. Din mijlocul consternarii generale a luat cuvantul Tataranu (care n-a uitat ca Tatarescu n-a putut sa-l ridice nici macar la rangul de subsecretar de Stat) si a vorbit cu curaj subliniind tradarea lui fata de ideea, de traditia si de fiinta Partidului Liberal. I-a reprosat apoi "excesul de supunere fata de Rege", ca sa nu zica slugarnicie. Aci Tatarescu l-a intrerupt si a spus ca Partidul Liberal e debitorul Regelui care l-a mentinut 4 ani la putere si i-a mai dat apoi o alegere, pe care a pierdut-o.
"E vina dtale daca am pierdut alegerile in decembrie 1937! Nu trebuia sa pui pe caraghiosul de Franasovici la Interne si pe hahalera de Sassu la Justitie! Nu trebuia sa te certi cu Dinu Bratianu!...", au urlat baietii. Sedinta s-a sfarsit "fara nici o concluzie".
Ma intreb: ce importanta au domnii de la "Pareri libere" ca sa li se dea tarcoale??
In cartea galbena franceza "Documents diplomatiques 1938 - 1939" se gaseste sub nr. 232 (pag. 254) o telegrama foarte interesanta pentru noi, pe care dl Couloudre, ambasador al Frantei la Berlin, o trimite dlui Bonnet, in ziua de 24 august 1939. Dl Couloudre telegrafiaza ca dupa amanuntele pe care le-a aflat cu privire la pactul incheiat in ajun (23 august) de catre Germania si Rusia, cele doua tari au convenit nu numai sa hotarasca intre ele, cu excluderea oricarei alte Puteri, soarta Poloniei - dar si rezolvarea tuturor problemelor relative la Europa Centrala si Sud-Orientala.
Citez textual urmarea telegramei: "Din zvonurile care circula, pare sa rezulte ca se considera aci pactul germano-sovietic ca trebuind sa aiba drept prima consecinta impartirea Poloniei.
Din spusele atribuite secretarului de stat, Lammers, Berlinul si Moscova ar fi hotarat sa-si stabileasca frontiera comuna pe Vistula. Rusia va primi un porto-franco la Danzig.
Dupa alte zvonuri, Polonia va fi redusa la rolul de stat-tampon; Lituania va juca acelasi rol si va recapata Vilna.
Provinciilor din Boemia si Moravia li se vor acorda o anumita independenta si vor servi pentru asa-zisa punte de legatura intre slavism si germanism.
Reichul si Rusia Sovietica vor revizui de asemenea de comun acord frontierele statelor baltice si ale Romaniei..."
Toate previziunile lui Couloudre au trecut de atunci pe ecranul realitatilor, desi unele din ele n-au putut fi complect infaptuite. Sa speram ca in aceasta categorie va intra si previziunea referitoare tarii noastre...
Imi aduc aminte ca la noiembrie s-a implinit abia anul de cand Göring mi-a spus: "Granita noastra e pe Nistru; vom veni sa va aparam, de veti voi sau nu...". Cum se schimba punctele de vedere, in problemele cele mai esentiale, cand sunt in functie de oportunism!
(va urma)