x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Laborator de teste Alertă de seism pe smartphone! Aplicaţia e încă în teste

Alertă de seism pe smartphone! Aplicaţia e încă în teste

11 Iun 2015   •   08:27
Alertă de seism pe smartphone! Aplicaţia e încă în teste

Bucureştenii pot afla cu 30 de secunde înainte dacă oraşul va fi lovit de un cutremur mai mare de 4,5 grade. Experţii Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP) au dezvoltat un sistem de alertare pe telefonul mobil prin care pot fi primite avertizări în cazul seismelor puternice.

Aplicaţia, încă în faza de testare, este gratuită şi funcţionează doar pe telefoanele cu o conexiune bună la internet. Sistemul monitorizează doar zona Vrancea, informează antena3.ro.

Practic, la câteva secunde după ce are loc seismul, aparatura din zona Vrancea trimite semnale la Bucureşti. De acolo, sunt emise alerte pentru toţi utilizatorii aplicaţiei.

Aplicaţia va trimite alerte doar pentru cutremurele mai mari de 4,5 grade. Astfel, un bucureştean are la dispoziţie între 25 şi 30 de secunde din momentul producerii unui cutremur în Vrancea până când va simţi cum se mişcă pământul.

Aplicaţia se află încă în variantă de testare, dar fi disponibilă în doar câteva săptămâni pentru toate tipurile de telefoane mobile inteligente. Tot gratuit, o companie de telefonie mobilă poate trimite chiar mesaje cu alerte.



×
Subiecte în articol: seism alerta cutremur avertizare testare