x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Misiunea Peregrine. Nava care se îndreaptă către Lună are scurgeri de combustibil

Misiunea Peregrine. Nava care se îndreaptă către Lună are scurgeri de combustibil

de Redacția Jurnalul    |    09 Ian 2024   •   20:30
Misiunea Peregrine. Nava care se îndreaptă către Lună are scurgeri de combustibil

Misiunea Peregrine, lansată luni din Florida, este în pericol. Nava americană care se îndreaptă către Lună are scurgeri de combustibil și experții se tem că ar putea pierde controlul acesteia, potrivit BBC.

Experții de la Astrobotic încearcă să remedieze o scurgere de combustibil de la motorul robotului spațial Peregrine.Viața misiunii ar putea fi acum măsurată în ore, au avertizat reprezentanții companiei care a lansat misiunea, în parteneriat cu NASA

Specialiștii au anunțat deja că aselenizarea, prima pentru SUA în jumătate de secol, nu mai este posibilă.

„În acest moment, obiectivul este ca Peregrine să se apropie cât mai mult de Lună înainte ca nava să-și piardă capacitatea de a-și menține poziția îndreptată spre Soare și, ulterior, să-și piardă puterea”, se arată într-un comunicat de la Astrobotic.

Aparatul de 1,2 tone a fost lansat de la Cape Canaveral, Florida cu ajutorul unei rachete. Inițial, misiunea prevedea aselenizarea în emisfera nordică a Lunii la sfârșitul lui februarie.

Peregrine a avut probleme imediat după ce s-a desprins de vârful rachetei de lansare. Inginerii au observat că aparatul nu reușea să-și mențină panourile solare în direcția Soarelui pentru a-și încărca bateria. Specialiștii au stabilit că de vină este o scurgere majoră la sistemul de propulsie.

Pentru a menține traseul corect în zbor, propulsoarele lui Peregrine trebuie să lucreze în plus, consumând mai mult combustibil. Experții Astrobotic estimează că nava mai are combustibil pentru o zi de zbor.

Misiunea Peregrine, dezvoltată de compania privată de zboruri spațiale Astrobotic și finanțată parțial de NASA, a fost lansată luni de la Cape Canaveral din Florida. Nava are la bord 21 de pachete care ar fi trebuit să ajungă pe Lună. Acolo, robotul ar fi trebuit să efectueze diferite cercetări. De asemenea, misiunea a fost considerată o etapă importantă pentru programul Artemis, care își propune să ducă oamenii din nou pe suprafața lunară înainte de sfârșitul anului 2030.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: misiunea peregrine luna