x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Acceleratorul de particule a stabilit un nou record de intensitate a fasciculelor

Acceleratorul de particule a stabilit un nou record de intensitate a fasciculelor

22 Apr 2011   •   18:59
Acceleratorul de particule a stabilit un nou record de intensitate a fasciculelor

Large Hadron Collider a stabilit "un nou record mondial de intensitate a fasciculelor" pentru un accelerator de particule.

El a bătut astfel recordul precedent, stabilit în 2010 de Tevatron de la FERMILAB din Chicago (SUA), potrivit unui comunicat al CERN, citat de mediafax.ro.

"Intensitatea fasciculelor este cheia succesului LHC. Cu cât este mai mare intensitatea, cu atât se deschide calea spre mai multe coliziuni, deci spre obţinerea mai multor date şi realizarea de mai multe descoperiri", a spus Rolf Heuer, directorul general CERN.

LHC, considerat cel mai precis instrument fizic creat de om, al cărui cost de producţie s-a ridicat la suma de 3,8 miliarde de euro, şi-a reluat experimentele ştiinţifice cu protoni în februarie.

Cercetatorii incearca sa identifice, in cadrul proiectului, bosonii Higgs, particule subatomice, instabile numite si "ale lui Dumnezeu", cruciale pentru intelegerea fizicii actuale, pe care multi le-au studiat fara sa le fi vazut vreodata. De asemenea, specialistii vor sa studieze supersimetria, un concept care permite explicarea uneia dintre cele mai bizare descoperiri din ultimii ani, aceea ca materia vizibila nu reprezinta decat 4% din Univers. Materia neagra (23%) si energia neagra (73%) impart restul. Cercetatorii de la CERN vor, de asemenea, sa studieze misterele materiei si anti-materiei.

×