x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Acces în "Leagănul civilizaţiilor"

Acces în "Leagănul civilizaţiilor"

de Anca Aldea    |    14 Feb 2009   •   00:00

Muzeul Naţional Irakian, jefuit în 2003 în contextul războiului declanşat de Statele Unite împotriva regimului condus de Saddam Hussein, va fi redeschis în cursul acestei luni.



Aproximativ 15.000 de piese de artă au fost furate în perioada imediat următoare invaziei forţelor americane. A fost recuperată doar o treime din aceste piese - de la indivizi, dar şi de la instituţii, spune Abd al-Zahra al-Talqani, purtător de cuvânt al Ministerului Turismului şi Antichităţilor, citat de Radio Europa Liberă/Radio Libertatea. "Statul peruan a oferit recent Irakului trei piese care fuseseră furate, inclusiv o tăbliţă de lut din perioada babiloniană", informează Reuters. Clădirea muzeului din centrul oraşului a fost renovată şi este gata să-şi primească vizitatorii, iar autorităţile speră ca oamenii să vină din lumea-ntreagă pentru a cunoaşte chiar şi o mică parte a istoriei covârşitoare scrisă între Tigru şi Eufrat. Qahtan al-Jibouri, ministru de stat pentru turism şi antichităţi, a promis că, de data aceasta, muzeul, precum şi siturile arheologice, vor fi păzite de o nouă unitate a Ministerului de Interne, denumită "forţa de protecţie a relicvelor", informează Reuters. Redeschiderea muzeului se va face în două etape - începând cu 23 februarie singurii care vor avea acces în sălile instituţiei vor fi oamenii de ştiinţă, istorii şi studenţii. Data la care marele public va avea acces urmează să fie anunţată în curând. Pentru renovarea muzeului, Washingtonul a oferit 13 milioane de dolari. Alte fonduri de 700.000 de dolari au fost acordaţi pentru renovarea ruinelor oraşului antic Babylon, distruse de forţele americane. (Anca Aldea)


Necropola din Mexico City

O necropolă cu 49 de schelete, datând din secolul al XVI-lea, a fost descoperită în situl arheologic Tlatelolco din Mexico City, unde se află cele mai importante construcţii prehispanice, inclusiv piramide de mari dimensiuni. Potrivit Institutului Mexican de Antropologie şi Istorie, scheletele au fost descoperite "culcate pe spate, cu braţele în formă de cruce, conform tradiţiei creştine". Ele nu au fost îngropate în coşciuge, ci învelite în frunze de agave (o plantă ornamentală originară din Mexic). Alături de aceste rămăşiţe pământeşti (45 de schelete sunt de adulţi, doi - de copii, unul de adolescent şi unul - de bătrân) au fost scoase la lumină şi artefacte atribuite victimelor: salbe din bronz şi nasturi din oase, datând din perioada prehispanică.

Specialiştii studiază în prezent două ipoteze: oamenii au fost fie victime ale războiului de cucerire a oraşului Tlatelolco de către Hernan Cortes (1521), fie au căzuţi răpuşi de epidemiile de ciumă din 1545 şi 1576. După 1545, o epidemie de febră hemoragică a ucis, timp de patru ani, aproximativ 80% din populaţia indigenă, spun istoricii. Testele efectuate până în prezent arată că este vorba de reprezentanţi ai populaţiei indigene, dar asociată cu elemente coloniale.

Important centru religios şi politic pentru elita aztecă, Tlatelolco a fost construit la începutul anilor 1300, în apropierea capitalei imperiului aztec Tenochtitlan. Abia în 1521, după un război cu aztecii, spaniolii au pus baza oraşului Mexico City. (Anca Aldea)

 

Descoperire în Scoţia

O mască din ceramică din secolul al XIII-lea a fost descoperită la Rothesay, în Scoţia. Este o piesă rară, spun specialiştii, citaţi de presa britanică. În ultimii trei ani arheologii au găsit în acest sit mai multe elemente interesante, inclusiv două fragmente de ziduri din piatră de nisip, un fragment compact de mortar, precum şi obiecte din ceramică şi metal. (A. Aldea)

 

Artefacte vechi de trei milenii

Arheologii vietnamezi au iniţiat anul trecut o căutare ambiţioasă. Anul acesta misiunea lor va intra, începând cu 20 februarie, în a doua fază: specialiştii vor căuta relicve vechi de trei milenii în situl de la Vinh Yen. În vara lui 2008, arheologii vietnamezi au descoperit, în acest sit care are o suprafaţă de doi kilometri pătraţi, artefacte intacte, inclusiv zece structuri de ceramică şi din piatră, opt morminte şi peste 400 de obiecte din piatră, bronz şi teracotă. (A. Aldea)

 

Jaf într-un sit arheologic de la Dunăre


Hoţii au jefuit fortăreaţa romană de la Trimammium, situată în apropierea satului Mechka din Bulgaria, informează publicaţia Dnevnik, pe pagina sa de internet. Potrivit arheologiloc care lucrează în acest sit de aproximativ trei ani, hoţii, probabil căutători de comori, au săpat mai multe gropi unde fuseseră descoperite în trecut un fragment de zid, un spaţiu de sacrificiu şi câteva obiecte.

Trimammium este locul în care în jurul secolului al treilea î.Hr. romanii au construit o fortăreaţă pe trei dealuri, pe malul Dunării. Aici au fost descoperite patru construcţii romane şi una medievală, precum şi însemne de sigilii pe cărămizi. Arheologii atribuie aceste însemne subunităţilor din legiunea romană (cohorte), care obişnuiau să ocupe cetatea de la Trimammium. Săpăturile au scos la iveală şi o statuie de bronz a lui Venus. Publicarea în presă a acestei informaţii a dus la organizarea jafului la Trimammium, scrie Dnevnik, citând mai mulţi arheologi. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: arheo