x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Adevărul despre plumbul din atmosfera Terrei: „Ne-am otrăvit de unii singuri”

Adevărul despre plumbul din atmosfera Terrei: „Ne-am otrăvit de unii singuri”

02 Iun 2017   •   20:42
Adevărul despre plumbul din atmosfera Terrei: „Ne-am otrăvit de unii singuri”

Analiza unei mostre de gheață prelevate din Alpii elvețieni, coroborată cu izvoarele scrise din perioada Morții Negre, au dezvăluit că nu există o concentrație „naturală” de plumb în aer, susțin cercetătorii. Odată ajuns în corp, plumbul este cunoscut pentru impactul negativ asupra sănătății, cu efecte de la cele comportamentale și neurologice până la cele reproductive și cardiovasculare.


Având în vedere că există fenomene precum erupțiile vulcanice care introduc plumb în atmosferă, se considera că, chiar și înainte de epoca industrială, exista un nivel „natural de fond” al acestuia.

Însă acum cercetătorii afirmă că acel nivel a fost supraestimat, constatând că nivelul plumbului din mostra de gheață s-a prăbușit până la o concentrație ne-detectabilă în momentul în care Moartea Neagră a măturat Europa medievală, provocând încetarea activității industriale și omorând peste o treime din populația continentului.

„Avem pentru prima oară date de prima mână despre cum ar arăta această parte a planetei fără oameni”, a precizat .....................

Citește continuarea AICI

×