x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă „Afecţiunea de 15 zile" ar putea fi un impediment pentru misiunile spaţiale ale astronauţilor

„Afecţiunea de 15 zile" ar putea fi un impediment pentru misiunile spaţiale ale astronauţilor

15 Ian 2022   •   14:40
„Afecţiunea de 15 zile" ar putea fi un impediment pentru misiunile spaţiale ale astronauţilor

O călătorie cu echipaj uman către Marte ar putea reprezenta o mare provocare deoarece specialiștii cred că astronauții au nevoie de suficiente globule roşii purtătoare de oxigen pentru voiajul spațial.

Următorul „salt uriaş" pentru oameni ar putea fi o călătorie pe Marte, însă, potrivit unei noi cercetări, ar putea reprezenta o provocare, deoarece se crede că este nevoie de suficiente globule roşii purtătoare de oxigen pentru această călătorie.

Chiar şi turiştii care vor să plece în călătorii spaţiale scurte ar putea fi nevoiţi să renunţe la această idee dacă sunt expuşi riscului de anemie sau de deficit de celule roşii din sânge, au declarat cercetătorii.

Se ştie că astronauţii se confruntă cu "anemia spaţială", dar până acum se credea că aceasta este temporară. Un studiu al NASA a numit-o „afecţiunea de 15 zile", potrivit Reuters.

De fapt, anemia este „un efect primar al plecării în spaţiu", a declarat Dr. Guy Trudel de la Universitatea din Ottawa, care a condus un studiu asupra a 14 astronauţi finanţat de Agenţia Spaţială Canadiană. „Atâta timp cât eşti în spaţiu, distrugi mai multe celule sanguine decât produci”.

În mod normal, organismul distruge şi înlocuieşte aproape 2 milioane de globule roşii pe secundă. Echipa lui Trudel a descoperit că organismul astronauţilor a distrus 3 milioane de globule roşii pe secundă în timpul misiunilor lor de şase luni.

„Credeam că ştim despre anemia spaţială, dar nu ştiam", a spus Trudel.

Astronauţii au generat celule roşii suplimentare pentru a le compensa pe cele distruse. Dar, a întrebat Trudel, cât timp poate organismul să producă în mod constant cu 50% mai multe celule roşii? O misiune dus-întors pe Marte ar dura aproximativ doi ani, a estimat NASA. „Dacă eşti în drum spre Marte şi ... nu poţi ţine pasul" cu nevoia de a produce toate aceste globule roşii suplimentare, „ai putea avea probleme serioase", a spus Trudel.

A avea mai puţine globule roşii în spaţiu nu este o problemă atunci când corpul tău este în imponderabilitate, a adăugat el. Dar după aterizarea pe Pământ şi, potenţial, pe alte planete, anemia ar putea afecta energia, rezistenţa şi forţa astronauţilor.

La un an de la întoarcerea pe Pământ, celulele roşii din sângele astronauţilor nu reveniseră complet la nivelurile de dinaintea zborului, a raportat vineri echipa sa în revista Nature Medicine.

Trudel studiază, de asemenea, efectele imobilităţii asupra pacienţilor care sunt ţintuiţi la pat timp de săptămâni sau luni. Noile descoperiri imită ceea ce vede la pacienţii săi, a spus el, ceea ce sugerează că ce se întâmplă în spaţiu se poate întâmpla şi la pacienţii imobilizaţi. „O soluţie pentru unul ar putea fi aplicată şi la celălalt", a spus el.

Sulekha Anand, care cercetează fiziologia umană la San Jose State University şi nu a fost implicată în studiu, a fost de acord. „Descoperirile au implicaţii pentru înţelegerea consecinţelor fiziologice ale zborurilor spaţiale şi ale anemiei la pacienţii aflaţi la sol", a spus ea.

Echipa lui Trudel studiază modalităţi de rezolvare a problemei, a spus el.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: marte