x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Amestecul buclucas

Amestecul buclucas

14 Feb 2008   •   00:00

Demonstraţie a vrăjilor fizicii, cu ajutorul ustensi­le­lor din bucătărie şi al unei vizite până la Plafarul din colţul străzii pentru a cumpăra praful magic (la magazin îl găsiţi sub formă de amidon de porumb).

Demonstraţie a vrăjilor fizicii, cu ajutorul ustensi­le­lor din bucătărie şi al unei vizite până la Plafarul din colţul străzii pentru a cumpăra praful magic (la magazin îl găsiţi sub formă de amidon de porumb).

 

 

Te-ai gândit până acum la un experiment amuzant care să demonstreze cum substanţele lichide se pot transforma în solide la o simplă apăsare cu degetul? Ai nevoie doar de o lingură, un recipient cu apă, amidon de porumb şi un bol pentru a amesteca ingredientele. După ce ai pus amidonul de porumb în bol, adau­gă apă atât cât să se umezească praful, apoi ames­tecă încet şi cu grijă până se omogenizează. Im­por­tant este să amesteci foarte lent. Continuă să adaugi apă până când amidonul se va transforma într-o pastă vâscoasă. Dacă ai folosit cantităţile potrivite de amidon de porumb şi apă vei obţine un lichid dens pe care îl poţi amesteca încet cu lingura, dar care are o reacţie cel puţin dubioasă atunci când este împuns cu degetul, transformându-se în substanţă solidă.

 

EXPLICAŢIA. Secretul acestei vrăjitorii este vâscozitatea. În cazul fluidelor newtoniene, ale căror legi au fost date pentru prima dată de Isaac Newton, vâscozitatea este rezistenţa unui lichid la curgere, sau proprietatea unui fluid de a se opune mişcării particulelor din care este compus. Lichidele comune, precum apa, uleiul sau mierea, sunt fluide newtoniene, vâscozitatea lor nefiind dependentă de viteza de deformare. În schimb, temperatura poate avea efect asupra gradului de vâscozitate, aşa cum se întâmplă cu mierea, care în urma încălzirii se fluidizează. În cazul experimentului nostru avem de-a face cu fluide ne-newtoniene, a căror vâscozitate se schimbă în funcţie de viteza cu care sunt deformate. Amestecul de amidon de porumb cu apă se numeşte fluid ne-newtonian, deoarece vâscozitatea sa depinde şi de forţa aplicată asupra lui sau de viteza cu care este amestecat cu lingura.

 

ASEMANARE. Ketchup-ul, un alt lichid ne-newtonian, are o reacţie inversă, vâscozitatea sa scăzând în urma aplicării presiunii. Nisipurile mişcătoare sunt asemănătoare amestecului de amidon de porumb – dacă te zbaţi să ieşi din ele, creşti viteza de deformare, iar amestecul de nisip devine solid, împiedicându-te astfel să ieşi. Un sfat pentru încheierea experimentului: diluează bine amestecul înainte să goleşti castronul ca să nu te trezeşti cu chiuveta înfundată.

×
Subiecte în articol: laboratorul