x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Amsterdam devine green

Amsterdam devine green

de Alexandru Nastase    |    18 Mar 2009   •   00:00

Cu ajutor de la companii precum IBM, Cisco sau Philips, infrastructura oraşului devine ultra eficientă din punct de vedere energetic, reprezentând un model la nivel planetar.



Printre casele de secol al XVII-lea din centrul Amsterdamului, care se oglindesc în deja celebrele canale, mari schimbări sunt în plină desfăşurare. Pe Utrechtsestraat, o importantă arteră comercială a capitalei olandeze, gunoiul stradal va fi în curând colectat cu nişte camioane electrice nepoluante, iar tabelele electronice de la staţiile de autobuz, care anunţă în cât timp vine următorul vehicul de transport în comun, vor fi alimentate cu energie de la panori solare care vor fi montate pe acoperişurile acestor staţii. În alt cartier, în 500 de case va fi instalat un sistem de economisire a energiei electrice de la IBM şi Cisco, sistem care va aduce reduceri semnificative ale facturilor de întreţinere. Alte 728 de case din metropola olandeză vor fi finanţate de bănci precum ING şi Rabobank cu credite ieftine pentru izolarea termică a pereţilor şi acoperişurilor.

ORAŞE INTELIGENTE. Proiectele, care vor fi finalizate în următoarele câteva luni, reprezintă doar primii paşi pe care administraţia Amsterdamului a decis să-i facă pentru ca infrastructura oraşului să devină "verde”. Iniţiativa vine în contextul în care guverne din toată lumea sfidează criza şi pun la bătaie miliarde de dolari pentru a crea aşa-numitele "oraşe inteligente”, localităţi care vor utiliza energie regenerabilă, vor fi eficiente din punct de vedere energetic şi vor emite în atmosferă cantităţi mult mai mici de gaze cu efect de seră. Până acum, deşi în lume există oraşe care vor avea nevoie de multe decenii pentru a-şi înnoi infrastructura, la Amsterdam se speră ca primul pachet de investiţii să fie finalizat în 2012. Capitala Olandei este primul oraş care a acceptat să adopte concepul, atragând investiţii din toată lumea.

×
Subiecte în articol: verde!