x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Anticorpi rezistenţi la turbare, descoperiţi la oameni din Amazonia

Anticorpi rezistenţi la turbare, descoperiţi la oameni din Amazonia

de Mediafax    |    02 Aug 2012   •   15:13
Anticorpi rezistenţi la turbare, descoperiţi la oameni din Amazonia

Anticorpi rezistenti la turbare au fost descoperiti intr-un grup izolat de persoane din Amazonia peruana, ce par dotate cu o rezistenta naturala la aceasta boala letala.

Aceasta descoperire s-a facut prin analiza unor probe de sange de la sase persoane, care au spus ca nu li s-a administrat niciodata vaccinul antirabic. Aceste probe aratau existenta unor "anticorpi ce neutralizeaza virusul care provoaca turbarea".

Astfel s-a demonstrat, pentru prima data, ca exista persoane imune la rabie, iar aceasta componenta a sistemului lor imunitar ar putea fi folosita de oamenii de stiinta pentru a dezvolta noi tratamente contra bolii.

"Intr-o majoritate covarsitoare a cazurilor de contaminare, turbarea este mortala", a spus doctorul Amy Gilbert, principala autoare a studiului, publicat in American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Rezultatele arata ca poate exista o rezistenta naturala sau o reactie mai puternica a sistemului imunitar in anumite comunitati, care sunt expuse regulat riscului de a se imbolnavi, a mai spus Gilbert.

"Ceea ce ne indreptateste sa credem ca pot exista modalitati de a dezvolta tratamente eficiente, pentru a salva vieti in parti ale lumii unde turbarea este in continuare o cauza a deceselor", a concluzionat aceasta.

Cercetarea a fost realizata in doua comunitati izolate din Peru, Truenococha si Santa Marta, unde cazurile de infectare letala, prin muscatura liliecilor, sunt frecvente. Au fost luate probe de sange de la 63 de persoane, dintre care sapte aveau acesti anticorpi, insa una dintre ele avea facut vaccinul antirabic.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 55.000 de persoane mor anual in lume din cauza rabiei.

Muscatura de liliac reprezinta principala cauza a deceselor in SUA si Canada, in timp ce in Australia, America Latina si Europa de Vest turbarea transmisa de micul animal zburator este considerata o amenintare la adresa sanatatii publice.

Perioada de incubatie a bolii variaza de la o saptamana la un an. Cei contaminati mor din hemoragie cerebrala, criza cardiaca sau paralizarea generalizata.

×
Subiecte în articol: turbare imunitate vaccin turbare