Aflat in inima Austriei, Graz adăposteşte cea mai mare colecţie de armuri din lume.Aflat in inima Austriei, Graz adăposteşte cea mai mare colecţie de armuri din lume.
Aflat in inima Austriei, Graz adăposteşte cea mai mare colecţie de armuri din lume.
Pe străduţele calme şi insorite ale oraşului Graz, al doilea ca mărime din Austria, vizitatorul amator de o excursie in trecutul războaielor Europei are in faţa sa un adevărat festin. "Muzeul" de arme şi armuri din Graz, Landeszeughaus, este cel mai mare de acest fel din lume, colecţiile sale acoperind ultimele cinci secole de istorie militară din Europa. Instituţia a fost infiinţată in secolul al XVI-lea, fiind găndită ca un depozit de armament cu rolul de a aproviziona apărătorii oraşului cu arme şi armuri in cazul unui atac sau al unui război. Iar prilejurile nu au lipsit pentru ca Arsenalul de la Graz să-şi dovedească utilitatea.
SPECIAL. Spre deosebire de alte muzee, Arsenalul de la Graz nu este oficial catalogat ca fiind un muzeu, ceea ce face posibilă o abordare interactivă faţă de public. Landeszeughaus oferă vizitatorilor posibilitatea de a incerca armuri şi arme veritabile.
DE FOC. Colecţia de pistolete, archebuze şi flinte de la Graz este aranjată pe rasteluri monumentale, care deseori alcătuiesc pereţi intregi. In secolul al XV-lea in Europa au apărut primele arme de foc, sub forma unor tunuri mici, iar progresiv, acestea s-au dezvoltat in arme de foc, fiindu-le adăugate paturi, pentru a putea fi ţinute in palmă.
TaIŞURI. Dintre cele 32.000 de piese de armament găzduite la Landeszeughaus, 2.4000 sunt săbii de diferite modele şi provenienţe. Printre exponatele de acest gen pot fi admirate şi săbii cu influenţă otomană, cu tăişul inconvoiat, intrate in Europa cu ocazia Cruciadelor din perioada Evului Mediu. Garda lor este insă cea de provenienţă apuseană.
VERTICAL. Rastelurile de lănci expuse in colecţia de la Graz oferă vizitatorilor ocazia să testeze direct mănuirea unei astfel de arme. Lăncile au fost considerate cel mai intălnit tip de armament de luptă care intra in dotarea unui soldat, pănă la apariţia armelor de foc. In războaie, săbiile erau folosite de nobili, iar arcurile - de trupe speciale.
PUTERE. Tunurile de calibru mare au fost principalele arme ale artileriei grele, de la introducerea prafului de puşcă. Exemplarele expuse la Graz sunt doar o parte a colecţiei iniţiale care, la sfărşitul secolului al XVIII-lea, a fost mutată la Novi Sad şi ulterior văndută din cauza războaielor napoleoniene. "Camera tunurilor" a fost practic golită.
CAVALERIE. In cadrul expoziţiilor permanente din Landeszeughaus, pentru o mai clară exemplificare a porturilor militare din perioadele de aur ale armelor europene din Renaştere pănă in prezent, numeroase manechine pot fi văzute şi cercetate de aproape. Cavaleria a constituit pentru aproape 1.000 de ani principala trupă de elită a armatelor europene, fiind compusă din membrii aristocraţiei.
CEREMONIAL. Multe dintre armele prezente in colecţiile de la Graz sunt arme ceremoniale, purtate numai la parade sau pentru ocazii speciale, cum ar fi ceremoniile de incoronare. Suliţele partizan expuse la Landeszeughaus datează din secolul al XVII-lea, fiind inscripţionate cu blazonul şi monograma lui Hans Franz von Stainach, datănd din 1628, unul din căpitanii armatei ducale a Landului Styria.
ARMURI. Şcoala germană de armurieri a fost recunoscută in Europa ca fiind una dintre cele mai rafinate, alături de cea franceză. Unele dintre armurile complete produse in stilul Renaşterii timpurii germane au aparţinut arhiducilor de Habsburg sau a impăraţilor germani. In Austria, unul din atelierele cele mai renumite de armuri şi arme a fost la Innsbruck, unde se lucra pentru aristocraţi.
DETALIU. Pe lăngă armurile complete, Landzeughaus deţine o colecţie extinsă de părţi ale armurilor, precum cotiere şi apărătoare de umeri sau de coapse, care pot fi incercate de publicul vizitator. In paralel cu observarea sau chiar incercarea exponatelor, resursele de informaţii ale colecţiei de arme de la Graz creează o panoramă completă asupra panopliilor cu care europenii au purtat războaiele lor.