Arheologii irakieni avertizează că provincia Anbar din vestul ţării şi-ar putea pierde bogăţia istorică din cauza hoţilor. Cercetătorii trag semnale de alarmă în privinţa unui lac din această regiune - Haditha, pe fundul căruia au fost descoperite recent mai multe artefacte antice şi situri de o importanţă deosebită. Lacul a secat de la an la an din cauza secetei şi a digurilor construite în zonă.
Pe un mal, arheologii au descoperit mai multe recipiente antice sparte. "Recent am găsit câteva morminte deschise, iar obiectele din interior fuseseră distruse. Am descoperit şi nişte rămăşiţe împrăştiate", spune Yassin Jbara, unul dintre arheologii care supervizează siturile Haditha. Activităţile umane din ultima vreme, coroborate cu fenomene ale naturii au contribuit la această nenorocire, se plâng cercetătorii. Dar cei mai blamaţi sunt oamenii - "există oameni are sapă după bogăţii, sparg ulcelele găsite în speranţa că vor descoperi aur", explică Jbara pentru agenţia Reuters.
Multe dintre mormintele din zona Haditha datează din perioada asiriană, dar relicvele şi siturile din jur provin dintr-o perioadă mult mai vastă, care se întinde pe "o plajă" de cinci mii de ani. Recent au fost descoperite urne de dimensiuni mari cu cenuşă umană, tipice culturii asiriene, precum şi bijuterii din aur, pietre preţioase, sticluţe cu farduri de ochi, diverse vase, precum şi două inele ornamentale - unul pentru nas, altul pentru glezne.
Cele mai multe jafuri au avut loc după căderea regimului lui Saddam Hussein, în 2003. Potrivit unor studii, aproximativ 15.000 de artefacte au dispărut în toţi aceşti ani numai din Muzeul de Istorie de la Bagdad. Măsurile de securitate în cazul acestei instituţii au fost puse în aplicare abia în ultimul timp. Cât priveşte vasta regiune deşertică Anbar, unde se află 435 de situri arheologice, paza acestora se află în mâinile doar a nouă poliţişti irakieni.
Citește pe Antena3.ro