x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Căscatul oamenilor "molipseşte" câinii

Căscatul oamenilor "molipseşte" câinii

de Radu Popa    |    11 Oct 2012   •   21:40
Căscatul oamenilor "molipseşte" câinii

Potrivit unui studiu recent, cercetătorii portughezi au stabilit că, deseori, câinii îşi imită stâpânii atunci când aceştia din urmă cască. Specialiştii au stabilit că patrupedele reacţionează chiar şi atunci când aud sunetele caracteristice căscatului, fără a vedea, însă, efectiv persoana care comite gestul respectiv. Ei reacţionează astfel atunci când aud vocile unor persoane cunoscute.

Voci familiare. Specialiştii participanţi la Congresul Naţional pentru Comportamentul Animalelor desfăşurat în capitala Portugaliei, Lisabona, au arătat că numeroşi câini au capacitatea de a recunoaşte anumite gesturi din comportamentul stăpânilor, potrivit declaraţiei Karinei Silva, cercetător  la Universitatea din Porto. În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au selectat un număr de 29 de câini care au trăit calături de stăpânii lor timp de cel puţin şase luni. Cercetătorii au înregistrat căscatul stăpânilor înainte de a -l prezenta animalelor pe care aceştia le deţineau. Specialiştii au înregistrat, de asemenea, un gest asemănător produs de o persoană străină şi unul produs în  altă încăpare. Câinii participanţi la exeperiment au fost monitorizaţi în decursul a douăşedinţe desfăşurate la o săptâmănă una de cealată, fiind luat în calcul fiecare căscat al patrupedelor apărut în urma unui zgomot monitorizat. Studiul a relevat că aproape 50% dintre câini au căscat după ce au auzit înregistrarea uinui om care căsca. O altă concluzie a fost cea potrivit căreia câinii erau de 5 ori mai predispuşi să căşte când îşi auzeau propriul stăpân căscănd. O altă cercetătoare participantă la studiu, Joana Bessa, de la Universitatea Oporto, a declarat că anumiţi câini căscau mai des când auzeau persoane cunoscute căscând, ca de exemplu, proprii stăpâni, reacţionând mai lent dacă acelaşi gest era comis de necunoscuţi.

Prietenul omului.
Astfel oamenii de ştiinţă au emis o nouă teorie potrivit căreia câinii empatizează cu oamenii, mai ales dacă au trait o perioadă de timp în apropierea celor din urmă. Rezultatele obţinute de specilaişti le-auipermis acestora să concluzioneze că patrupele se pot "molipsi” de la oameni atunci când aceştia cască. Potrivit unui studiu anterior desfăşurat de cerctătorii Colegiului Birkbeckk din Londra, iniţiatorii acestuia au constat că,  în 75% din cazurile în care văd un om căscând, câinii imită persoana respectivă, efectuând un gest asemănător  Câinii se numără printre puţinele specii de animale ale căror reprezentanţi cască, alte specii cu indivizi care îşi  menifestă dorinţa de a dormi prin cascat fiind babuinii şi macacii.

×