x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cercetătorii americani vor investiga procesul de îmbătrânire în spațiu cu ajutorul unor țesuturi umane realizate în 3D

Cercetătorii americani vor investiga procesul de îmbătrânire în spațiu cu ajutorul unor țesuturi umane realizate în 3D

25 Apr 2019   •   11:03
Cercetătorii americani vor investiga procesul de îmbătrânire în spațiu cu ajutorul unor țesuturi umane realizate în 3D

Cipuri care imită în trei dimensiuni ţesuturi şi organe umane precum plămânul, măduva osoasă şi rinichiul vor fi lansate la 30 de aprilie la bordul rachetei Falcon 9, al companiei spaţiale private SpaceX de la Cape Canaveral (Florida), pentru a fi studiat procesul de îmbătrânire şi bolile în spaţiu, relatează joi EFE.

Obiectivul este de a le trimite pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a fi obţinute informaţii care "vor accelera dezvoltarea de tratamente pentru calculi renali, artrită şi alte afecţiuni prezente pe Terra", potrivit National Institute of Mental Health (NIMH) din SUA.

NIMH notează că ţesutul plămânului trimis în spaţiu va ajuta cercetătorii "să exploreze modul în care corpul combate infecţiile". Agenţia federală precizează că este vorba de modele miniaturale şi în trei dimensiuni - un rezultat al bioingineriei.

"Cercetătorii vor utiliza cipurile de ţesut în spaţiu pentru a studia procesul de îmbătrânire şi stadiile anumitor boli ce par accelerate de microgravitaţie", notează NIMH într-un comunicat. Ulterior, experţii iniţiativei Tissue Chips in Space "vor testa efectele potenţiale ale medicamentelor asupra acestor ţesuturi".

Obiectivul, notează ei, este de a crea platforme de ţesuturi şi organe în aceste cipuri care vor fi trimise la ISS National Laboratory pentru ca "oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine rolul microgravitaţiei asupra sănătăţii umane şi bolilor şi a utiliza aceste informaţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii oamenilor".

Cercetarea face parte din programul Center for the Advancement of Science in Space, care face parte din NIMH.

În 2016, Centrul a anunţat ultimele progrese în ingineria ţesuturilor şi microfabricaţiei pentru a crea platforme de ţesuturi şi organe în cipuri care imită fiziologia umană în mediul extrem al spaţiului. Acest material va fi trimis la bordul Falcon 9, care este deja folosită pentru transportarea de echipamente şi alimente pe ISS.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: imbatranire in spatiu