Săpături recente efectuate în districtul Mitte, din Berlin, au dus la concluzia că oraşul este cu cel puţin 45 de ani mai vechi decât se credea până acum, informează Associated Press.
Săpături recente efectuate în districtul Mitte, din Berlin, au dus la concluzia că oraşul este cu cel puţin 45 de ani mai vechi decât se credea până acum, informează Associated Press. În timpul lucrărilor de construcţie a unei parcări din centrul comercial al Berlinului, săpăturile au scos la iveală o pivniţă străveche. Construcţia nou descoperită are o suprafaţă de 3 pe 4 metri şi a fost datată prin studierea unor mostre prelevate dintr-o bârnă de lemn din structura pivniţei. Cercetările au dus la concluzia că lemnul are o vechime de 816 ani, însă acest lucru nu demonstrează fără urmă de îndoială că şi construcţia datează din 1192. Arheologii sunt, totuşi, de părere că pivniţa a fost construită cu maxim doi ani mai târziu. Berlinul a fost menţionat pentru prima dată în documente în 1237, iar atunci a fost stabilită şi data întemeierii oraşului. Scrierile aparţineau unui preot al bisericii Petrikirche, situată aproape de locul noii descoperiri. Lăcaşul sfânt, afectat de bombardamentele celui de-al doilea război mondial, a adăpostit cândva Primăria şi Şcoala Latină, însă a fost dărâmat în timpul Germaniei naziste pentru a face loc unei parcări. Săpăturile de anul acesta au deschis ochii germanilor spre o istorie pe care nu o cunoşteau, însă în termeni de vechime, Berlinul nu poate fi comparat cu alte mari oraşe ale Europei, ca Londra sau Paris, a căror naştere s-a produs cu sute de ani înaintea lui. “Dezgropăm un oraş medieval în inima unui oraş modern. De obicei, oraşele moderne sunt foarte compact construite, iar săpăturile sunt dificile, ceea ce face ca o astfel de descoperire să fie foarte rară”, a declarat Claudia Melisch, conducătoarea lucrărilor arheologice. Construcţia a scăpat ca prin minune de rafalele de bombardamente din Berlin, în timpul celui de-al doilea război mondial, care au cauzat distrugerea unei mari părţi a oraşului. Se pare că ceea ce a salvat-o a fost cantitatea mare de beton din cladirile ce o acopereau.
Pivniţa era înconjurată de o biserică, un cimitir şi o şcoală, care formau centrul Berlinului medieval. Lucrările în acestă zonă au început în martie anul trecut, când arheologii au descoperit schelete şi ruine ale şcolii, datând de la sfârşitul Evului Mediu. Structura are o suprafaţă de 12 metri pătraţi şi a fost descoperită după dezgroparea uneia dintre bârnele de lemn ale pivniţei, al cărei material a ajutat şi la datarea construcţiei.
Săpăturile arheologilor nu se limitează doar la această zonă, ci s-au extins pe o suprafaţă de 1.100 de metri pătraţi, cuprinzând şi Coellnul, oraşul aflat de cealaltă parte a râului Spree. “Am sperat ca prin aceste săpături să oferim locuitorilor Berlinului o mică parte de istorie. Acum am găsit cu adevărat leagănul oraşului aici, pe malul râului Spree”, a declarat Melisch.
Mumii animale
Arheologii egipteni au descoperit cinci morminte cu mumii foarte bine păstrate în El Faivum, la 80 de kilometri de Cairo, anunţă Thaindian News. Neobişnuit la această descoperire este faptul că unul dintre morminte conţinea corpul nemumificat al unui copil, înconjurat de mumiile unor câini. Rămăşiţele umane au fost mumificate în mod natural de către climatul deosebit de arid. Câinii ce înconjurau trupul nu erau aranjaţi într-un fel anume, nu urmăreau nici un model, iar arheologii sunt de părere că acesta nu este un depozit sacru de animale, ca cele întâlnite până acum, ci o nouă pagină în arheologia egipteană.
Plimbare între lumi
Un mormânt vechi de 2.500 de ani a fost descoperit de curând în estul Chinei, anunţă National Geographic. Locul de veci conţinea aproape 50 de victime ale unui sacrificiu uman, iar arheologii speră să descopere obiecte care oferă indicii despre ritualurile din timpul erei lui Confucius. În jurul rămăşiţelor umane au fost descoperite obiecte din aur şi bronz şi ţinute din mătase, lucrate fin. Camera mortuară aparţine patriarhului unei familii aristocrate, iar arheologii au fost uimiţi de acest sacrificiu în masă pentru însoţirea stăpânului în viaţa de apoi.
Mozaicuri mediteraneene
Experţii arheologi din Israel au recondiţionat un mozaic unic în lume, descoperit la ţărmul Mării Mediterane, relatează Associated Press. Mozaicul a fost descoperit în 2005 în Caesarea, oraş mediteranean, cunoscut pentru ruinele sale romane şi bizantine. Unicitatea mozaicului constă în păstrarea culorilor şi formelor iniţiale, după 1.400 de ani de la crearea sa. După studierea sa, cercetătorii au ajuns la concluzia că opera are origine creştină. În timpul săpăturilor, în interiorul unui castel a fost descoperit mozaicul, căzut cu faţa în jos, protejat astfel de căderile de materiale.