x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cum se va schimba harta agriculturii

Cum se va schimba harta agriculturii

22 Sep 2016   •   20:30
Cum se va schimba harta agriculturii
Sursa foto: Kevin Forest/Getty Images

O echipă de cercetători de la Universitatea din Birmingham atrage atenţia că fără tehnologii noi în agricultură, regiunile care găzduiesc în prezent cele mai mari culturi de cereale vor deveni inutilizabile, până în 2050, din cauza încălzirii globale. Rusia, marea câştigătoare.

Studiul universităţii britanice arată că terenurile folosite acum la producţia de grâu, porumb şi orez vor pierde mult din fertilitate din cauza încălzirii globale în următorii 30 de ani, o situaţie periculoasă mai ales în contextul în care, cu o populaţie estimată la 9 miliarde de locuitori, până în 2050, necesarul de hrană la nivel global se va dubla. Încălzirea globală va favoriza, în schimb, regiunile nordice, terenurile din aceste zone urmând să devină propice pentru producţia în masă de cereale. Studiul arată că 43% din terenurile folosite acum pentru cultivarea porumbului, 33% din terenurile folosite pentru cultivarea grâului şi 37% din terenurile folosite pentru cultivarea orezului ar putea deveni infertile, din cauza încălzirii globale în următoarele decenii. Cele mai drastice efecte ar putea fi resimţite în Africa sub-Saharială, America de Sud şi estul Americii de Nord. În schimb, culturile din regiunile mai temperate vor fi favorizate, având de beneficiat de pe urma acestei situaţii regiunile din Rusia şi Canada.

Rocadă între importatori şi exportatori

"Modelul nostru arată că terenurile folosite în prezent pentru culturile de cereale vor deveni tot mai puţin adecvate pentru agricultură. Dar apar oportunităţi noi pentru unele ţări din regiunile temperate, unde terenurile vor deveni propice pentru producţii mai mari, în aceeaşi perioadă", spune coordonatorul studiului, profesorul Tom Pugh. Acesta adaugă că efectele sociale şi culturale ale acestor schimbări vor fi profunde, actualii importatori urmând să devină exportatori şi viceversa. "Bineînţeles, clima este doar un factor atunci când vine vorba de practicile în agricultură. Mai sunt şi alţi factori locali precum calitatea solului sau facilităţile privind irigaţia. Însă nevoia de cereale este în creştere, iar dacă nu putem face actualul teren mai eficient, singura opţiune este creşterea suprafeţei cultivate", spune Pugh.

Încălzirea globală va face ca până în 2050 terenurile din centrul Canadei şi vestul şi centrul Rusiei să devină cele mai propice pentru culturile de cereale, arată studiul britanic

Studiul Universităţii din Birmingham, care a fost publicat în revista ştiinţifică Nature Communications, a folosit o abordare în care modelele standard privind evoluţia încălzirii globale au fost combinate cu datele privind nivelul maxim de producţie al actualelor terenuri folosite în culturile de cereale. Proiecţia cercetătorilor ia în calcul evoluţia climei şi a fertilităţii solului pentru următorii 50-100 de ani

×