În ceea ce va fi o eclipsă totală de Soare pe o distanță de 115 mile lățime în anumite părți din Mexic, în 15 state din SUA și Canada și o eclipsă parțială de Soare pentru întreaga Americă, evenimentul va consta în scăderea bruscă a luminii Soarelui.
Divinitatea Șarpelui
Proiectul NASA, Atmospheric Perturbations Around The Eclipse Path (APEP), va investiga modul în care această scădere a luminii solare și temperaturii afectează atmosfera superioară a Pământului.
APEP este numit după zeul Șarpe din mitologia egipteană antică, dușmanul zeului Soarelui Ra.
Rachetele suborbitale ale NASA nu se vor lansa în același timp. În schimb, vor pleca de la Wallops Flight Facility din Wallops Island, Virginia, unde 81% din Soare va fi blocat de Lună. Acel moment se va întâmpla la 15:33 EST, deși eclipsa va avea loc între 14:06 și 16:33.
Umbra Lunii
Acestea nu sunt primele măsurători simultane efectuate în diferite locații dintr-un strat al atmosferei Pământului în timpul unei eclipse de Soare.
Sâmbătă, 14 octombrie 2023, la orele 10:00, 10:35 și 11:10 MT, aceleași trei rachete au fost lansate în umbra Lunii în timpul unei alte eclipse parțiale de Soare. Au fost lansate de la White Sands Missile Range, New Mexico, unde a avut loc o eclipsă parțială de Soare de 90%, și a atins altitudini de 216 mile, 219 mile și 218 mile.
Toate cele trei rachete științifice au fost recuperate cu succes pentru a fi reluate de la Wallops Flight Facility pentru a doua parte a experimentului APEP. La fel ca și din New Mexico, rachetele se vor lansa înainte, în timpul și după vârful eclipsei.
„Fiecare rachetă va ejecta patru instrumente secundare de mărimea unei sticle de sifon de doi litri care măsoară aceleași puncte de date, deci este similară cu rezultatele de la 15 rachete, în timp ce se lansează doar trei”, a explicat Aroh Barjatya, profesor de inginerie fizică la Universitatea Aeronautică Embry-Riddle din Florida, unde conduce Laboratorul de instrumentare spațială și atmosferică.
Ondulări rapide
Scopul APEP este să caute perturbații – schimbări în atmosfera Pământului – în timpul eclipsei, cu patru instrumente științifice mici care măsoară modificările câmpurilor electrice și magnetice, densității și temperaturii. Rachetele vor intra în ionosferă, unde aerul devine electric. Aici ionii și electronii cresc și scad în temperatură și densitate la răsăritul și apusul Soarelui. Se așteaptă ca eclipsa rapidă de Soare să producă unde valuri prin ionosferă.
„Este o regiune electrificată care reflectă și refractă semnalele radio și, de asemenea, are un impact asupra comunicațiilor prin satelit, pe măsură ce semnalele trec. Înțelegerea ionosferei și dezvoltarea modelelor care să ne ajute să prezicem perturbațiile este crucială pentru a ne asigura că lumea noastră din ce în ce mai dependentă de comunicare funcționează fără probleme”, a spus Barjatya, potrivit forbes.com.