x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire epocală: O nouă planetă care ar putea găzdui oameni sau alte forme de viață, „aproape” de Pământ

Descoperire epocală: O nouă planetă care ar putea găzdui oameni sau alte forme de viață, „aproape” de Pământ

de Redacția Jurnalul    |    24 Mai 2024   •   09:45
Descoperire epocală: O nouă planetă care ar putea găzdui oameni sau alte forme de viață, „aproape” de Pământ
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (Caltech-IPAC)

O nouă planetă care ar putea găzdui oameni a fost descoperită „aproape” de Pământ de oamenii de știință britanici.

Planeta, numită Gliese 12b, are aproximativ aceeași mărime ca Venus și îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai multe despre alte planete asemănătoare Pământului din spațiul cosmic.

Temperatura de pe Gliese 12b este de aproximativ 42C, ceea ce înseamnă că ar putea fi locuibilă. Este una dintre puținele planete cunoscute pe care oamenii ar putea supraviețui, teoretic, conform Sky News.

„Ar fi inconfortabil pentru un om, dar modul în care definim este ca apa lichidă să poată exista la suprafața planetei, ceea ce în acest caz ar putea fi", spune Larissa Palethorpe de la Universitatea din Edinburgh.

Palethorpe și o echipă de oameni de știință din întreaga lume au folosit satelitul Transiting Exoplanet Survey Satellite al NASA, cunoscut sub numele de TESS, pentru a observa planeta. A fost nevoie de mai puțin de un an pentru a-i calcula dimensiunea, temperatura și modul în care se mișcă.

„Planetele mai mici sunt foarte greu de găsit", a declarat Palethorpe. „Detectarea unuia atât de aproape este foarte interesantă pentru că ne permite să facem analize de urmărire a atmosferei, astfel încât vom putea afla mult mai multe".

Gliese 12b este relativ aproape în spațiu, la doar 40 de ani lumină distanță. Cu toate acestea, cea mai rapidă navă spațială ar avea nevoie de aproximativ 300.000 de ani pentru a ajunge acolo.

Planeta, care are aproximativ aceeași mărime cu Venus, se învârte în jurul Soarelui la fiecare 12,8 zile.

Următorul pas este ca echipa să examineze atmosfera planetei și să afle dacă aceasta este similară cu cea a Pământului.

„Ar putea fi de fapt o planetă fără atmosferă, ceea ce ar însemna că nu este atât de locuibilă", a declarat Palethorpe.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: gliese planeta descoperire