x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Dobrogea ar putea dispărea în 5.000 de ani. Cum se va schimba lumea după topirea gheţarilor

Dobrogea ar putea dispărea în 5.000 de ani. Cum se va schimba lumea după topirea gheţarilor

07 Noi 2013   •   18:29
Dobrogea ar putea dispărea în 5.000 de ani. Cum se va schimba lumea după topirea gheţarilor
Sursa foto: nationalgeographic.com

Dacă încălzirea globală continuă în ritmul actual, în aproximativ 5.000 de ani gheaţa de la poli se va topi complet ducând la creşterea volumului oceanelor şi inundarea coastelor continentelor.

Pe lângă faptul că temperatura medie pe Pământ va creşte la 26,6 grade celsius, faţă de 14,4, cât este în prezent, acest scenariu înseamnă şi dispariţia unor oraşe sau regiuni în care trăiesc sute de milioane de oameni.

Acest scenariu a fost luat în calcul de National Geographic, care a creat noile hărţi ale lumii, în cazul în care toţi gheţarii se vor topi.

Actualul teritoriu al României s-ar număra printre zonele afectate. Creşterea nivelului apelor va duce la inundarea Mării Negre de către Marea Mediterană. Rezultatul va fi dispariţia Dobrogei şi a Luncii Dunării, în timp ce Marea Neagră va îngloba Marea Azov şi se va uni cu Marea Caspică.

Şi alte părţi ale Europei vor avea de suferit. Astfel, Veneţia va dispărea sub ape, la fel şi cea mai mare parte a Olandei şi Danemarcei. Creşterea nivelului apei va afecta şi estul Marii Britanii, Londra urmând să fie acoperită de mare.

America de Nord

Toată coasta atlantică a Americii de Nord ar dispărea, apele urmând să înghită oraşul New York şi întregul stat Florida. Pe coasta pacifică, oraşul San Diego ar dispărea, iar San Francisco ar deveni doar o serie de insuliţe.

America de Sud

America de Sud ar urma să-şi schimbe semnificativ forma. Cea mai mare parte a statului Paraguay va dispărea, de asemenea o bună bucată din Uruguay. Argentina ar pierde la rândul ei o bucată însemnată din teritoriu, inclusiv oraşul Buenos Aires. Atlanticul ar urma să invadeze şi bazinul amazonian, creându-se un golf adânc care va "mânca" nordul Braziliei şi se va opri la Anzii Cordilieri.

Africa

Africa ar urma să fie cel mai puţin afectat continent de inundaţii, dar probabil cel mai grav afectat de creşterea temperaturilor. Totuşi, în Egipt, Alexandria şi Cairo vor dispărea sub apele Mediteranei.

Asia

Creşterea apelor va indunda o porţiune importantă a Chinei, în care trăiesc în prezent aproximativ 600 de milioane de oameni. Statul Bangladesh va dispărea de pe hartă, la fel şi porţiuni însemnate de coastă ale Indiei.

Australia

Pentru Australia, creşterea nivelului mării va însemna crearea unei mări interioare, în sudul continentului, într-o regiune care acum este deşertică. Totuşi, regiunile de coastă, unde trăiesc, în prezent, patru cincimi dintre australieni, ar dispărea.

Antarctica

Antarctica, rămasă fără gheaţa care o acoperă, va deveni un continet format dintr-o porţiune mai înaltă în est, plină de estuare şi o serie de insule şi insuliţe în vest.  

×
Subiecte în articol: topirea ghetarilor incalzire globala