Un studiu citat de organizaţia ecologistă WWF şi realizat de McKinsey&Co arată că economia verde ne va ajuta în lupta cu schimbările climatice.
Concluziile acestui raport, supuse unei analize riguroase de către oameni de ştiinţă, economişti şi corpuri de experţi, inclusiv din partea WWF, demonstrează că economia "verde” ar putea proteja Planeta de gravele efecte ale schimbărilor climatice. Concluziile sunt prezentate sub forma unei "curbe a costurilor de reducere a emisiilor”, care ilustrează grafic sectoarele unde pot fi obţinute cele mai mari reduceri cu costuri optime, printre care: 14 miliarde de tone de CO2 eliminate prin înlocuirea energiei pe bază de combustibili fosili cu energii regenerabile curate; 14 miliarde de tone de CO2 economisite prin folosirea durabilă a pământului în sectoarele agricol şi forestier; 11 miliarde de tone de CO2 economisite prin eficienţa energetică. Raportul identifică totodată un potenţial de reducere de emisii cu alte 9 miliarde de tone, care fie sunt realizabile cu costuri mai mari, fie reprezintă schimbări comportamentale care sunt greu de cuantificat.
Autorii documentului susţin că, dacă toate opţiunile tehnologice ar fi puse în practică, am putea să asistăm la o reducere globală a emisiilor de aproximativ 40% până în 2030, în comparaţie cu nivelul anului 1990. Acest procent ar fi suficient pentru a menţine creşterea temperaturii medii globale sub pragul de 2°C, pe care WWF şi mulţi alţii l-au identificat drept limita maximă admisă pentru a evita o degradare ireversibilă a mediului înconjurător.
Potrivit organizaţiei ecologiste, până în 2030, energia eoliană, solară şi alte energii regenerabile ar putea furniza o treime din energia totală necesară Planetei, eficienţa energetică ar putea reduce emisiile cu mai mult de o pătrime, iar defrişările din ţările în curs de dezvoltare, una dintre principalele cauze ale schimbărilor climatice, ar putea fi reduse considerabil. Toate acestea la costuri de mai puţin de o jumătate de procent din PIB-ul mondial.
Măsuri urgente
Este imperativ – spune directorul WWF International, James Leape – să fie luate măsuri economice. Ele sunt posibile şi au costuri acceptabile. "Cifrele arată nu numai că putem să trecem la o economie cu emisii reduse, dar că putem gestiona costurile pe care această tranziţie le impune. Adoptarea acestor măsuri va fi un pas important în evitarea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice”, a adăugat Leape.Ecologiştii susţin că acum liderii lumii nu mai au de ce să se teamă, pentru că au la dispoziţie toate informaţiile necesare pentru a crea o înţelegere la nivel global cu privire la climă. "Când liderii mondiali se vor întâlni în decembrie la Copenhaga, pentru a realiza un acord global privind schimbările climatice, nu vor avea nici o scuză pentru neluarea de măsuri. Întreaga lume îi va urmări şi se va aştepta ca ei să adopte măsuri care vor duce la o economie cu emisii reduse, dând astfel o şansă luptei pentru menţinerea încălzirii globale sub pragul critic de 2°C,”, declară Leape.
Citește pe Antena3.ro