x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Efectele Lunii pline asupra sănătății oamenilor

Efectele Lunii pline asupra sănătății oamenilor

de Anastasia Paul    |    11 Sep 2023   •   21:30
Efectele Lunii pline asupra sănătății oamenilor

Legendele din toată lumea spun că Luna ne afectează comportamentul și sănătatea. Însă majoritatea cercetărilor pe această temă sunt neconcludente deocamdată.

Unele studii sugerează că Luna are un impact redus asupra anumitor aspecte ale sănătății, cum ar fi nașterea. Dar alte studii nu au găsit nicio legătură. Chiar și atunci când Luna pare să afecteze oamenii, s-ar putea să nu fie vorba chiar de influența directă a satelitului natural al Pământului. 

Nivelul de energie

Este totuși posibil ca Luna să afecteze somnul, ceea ce ar putea avea impact lu asupra nivelului de energie al oamenilor în timpul zilei.

Înainte de electricitate, Luna plină era o sursă majoră de lumină pe timp de noapte. Un studiu din 2021 arată că într-o mare perioadă a istoriei, oamenii au fost mai activi noaptea, în timpul Lunii pline și ar putea să-și fi sincronizat activitățile și nivelurile de energie cu fazele Lunii.

Acest lucru s-ar putea datora faptului că mai multă lumină a Lunii însemna că oamenii ar putea continua să lucreze sau să participe la alte activități mai târziu. Dar există unele dovezi că lumina Lunii în sine poate ține oamenii treji mai mult timp.

Studiul a investigat efectele ciclului lunar asupra oamenilor care trăiesc în medii rurale fără electricitate, în comunitățile indigene și în medii urbane. Folosind monitoare de somn, cercetătorii au descoperit că somnul a început mai târziu și nu a durat atât de mult în nopțile premergătoare Lunii pline.

Acest fenomen este posibil să se întâmple deoarece Luna plină este strălucitoare, reflectând mai multă lumină de la Soare pe Pământ. Deși această lumină este mai slabă decât lumina directă a Soarelui, expunerea la ea poate face totuși oamenii să fie mai vioi noaptea.

Sănătate mintală

Oamenii povesesc anecdotic că Luna plină le afectează starea de spirit, dar cercetările existente nu susțin această afirmație.

O meta-analiză mai veche, din 1985, nu a găsit nicio legătură între fazele Lunii și internarea în centre de sănătate mintală, de exemplu. De asemenea, a constatat că fazele Lunii au explicat mai puțin de 1% din diferențele între ratele de admitere pentru sănătatea mintală.

Un studiu din 2019 pe 17.966 de persoane care au solicitat îngrijiri de sănătate mintală într-un cadru de spitalizare nu a găsit nicio legătură între internări, externări și fazele Lunii.

Este posibil ca Luna să afecteze cu starea de spirit în moduri mai subtile, dar acestea sunt mai dificil de măsurat și pot fi subiective, deoarece oamenii care cred că Luna afectează starea de spirit au mai multe șanse să monitorizeze și să observe schimbările de dispoziție.

Femei

Unii oameni cred că Luna afectează ciclul menstrual. Cercetările pe acest paspect au ajuns la concluzii mixte sau slabe.

O analiză din 2021 arată că, într-un studiu anterior efectuat asupra a 300 de femei, a existat o corelație între Luna plină și începutul perioadei menstruale. Cu toate acestea, această corelație a existat doar atunci când cercetătorii au selectat o durată de ciclu de 29,5 zile.

Pentru a evalua legătura dintre Lună și perioadele menstruale, autorii analizei au trecut în revistă ciclurile a 22 de persoane care au ținut evidența timp de până la 32 de ani.

Ei au descoperit că ciclurile menstruale se sincronizau intermitent fie cu luminiscența, fie cu atracția gravitațională a Lunii. Sincronizarea a fost cea mai puternică atunci când Luna era cel mai aproape de Pământ. Cu toate acestea, studiul nu a demonstrat că Luna este cauza directă a acestui lucru.

Fazele Lunii pot avea o influență asupra nașterii. Un studiu din 2021 al unui set mare de date care a inclus 38,7 milioane de nașteri în Franța a constatat variații mici, dar semnificative, ale tiparelor de naștere legate de fazele Lunii. Nașterile au crescut în timpul Lunii pline.

Alte asociatii
Alte studii au găsit o potențială legătură între Luna plină, sănătate și comportament.

De exemplu, un studiu din 2018 a constatat o creștere a transporturilor de urgență legate de accidente de circulație în timpul Lunii pline. Studiul amplu a inclus 1.764 de nopți de control, 62 de nopți cu Lună plină și 842.554 de transporturi de urgență.

Acest lucru nu dovedește că Luna a provocat accidentele. Deoarece există mai multă lumină în timpul Lunii pline, este posibil ca mai mulți oameni să conducă, crescând probabilitatea coliziunilor. Lumina Lunii ar putea fi, de asemenea, o distragere a atenției pentru unii șoferi.

Un studiu din 2016 a analizat cercetările anterioare privind criminalitatea și fazele Lunii iar apoi a separat criminalitatea în interior de cea în aer liber. Fazele Lunii nu au afectat criminalitatea în interior.

Cu toate acestea, ratele criminalității în aer liber au crescut odată cu lumina Lunii și au fost mai mari în timpul Lunii pline. Din nou, mai multă lumină în timpul Lunii pline ar putea explica diferența.

Concluzii
Unele cercetări sugerează că Luna ar putea influența sănătatea umană sau comportamentul, dar multe dintre studiile despre aceasta găsesc doar o asociere slabă.

Nu este clar dacă Luna este direct responsabilă pentru aceste efecte. Tendința de a se potrivi dovezile cu convingerile unei persoane ar putea explica mai bine unele dintre aceste conexiuni.

Totuși, legendaele populare și unele forme de spiritualitate susțin că Luna influențează comportamentul. Este posibil ca știința să nu fi surprins ceea ce unele societăți au crezut de mult timp. Fără mai multe cercetări, oamenii de știință nu pot ignora pe deplin ideea că Luna plină afectează sănătatea, potrivit medicalnewstoday.com.

×
Subiecte în articol: lună plină sanatate