x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă “Efectul Pinocchio” îi dă de gol pe mincinoşi

“Efectul Pinocchio” îi dă de gol pe mincinoşi

de Radu Popa    |    19 Dec 2012   •   13:17
“Efectul Pinocchio” îi dă de gol pe mincinoşi

Pinocchio, celebra marionetă de lemn creată de tâmplarul Geppetto, care a prins viaţă  al cărei nas creştea ori de câte ori minţea, a fost folosită mult timp de părinţi drept “sperietoare” de pentru copiii lor. Adulţii îşi ameninţau odraslele că, în cazul în care nu ar fi spus adevărul, nasul lor ar fi urmat să crească asemănător celui al “copilului” meşterului Geppetto. Paradoxal, însă, se pare că povestea conţine şi un “sâmbure de adevăr” ce poate fi demonstrat ştiinţific. Recent, cercetătorii spanioli au descoperit că persoanele care nu spun adevărul suferă un efect asemănător celui descris în poveste pentru Pinocchio.

Nas încălzit. Folosind metode de termografie în domeniul psihologiei, oamneii de  ştiinţă iberici au putut observa apariţia “Efectului Pinocchio”: temperatura nasului unei persoane creşte atunci când aceasta spune o minciună. Pe de altă parte, savanţii Universităţii Granada au constatat că temperatura feţei unui individ scade dacă subiectul este afectat de anumite procese psihice. Termografia reprezintă un procedeu de măsurare a radiaţiei calorice dezvoltat de Statele Unite ale Americii pentru a detecta mişcările trupelor inamice în timpul nopţii. În prezent, cercetătorii  Emilio Gómez Milán şi Elvira Salazar López au măsurat, în premieră, modificările fiziologice produse sub acţiunea unor stimuli diferiţi. Potrivit Elvirei Salazar, când un individ minte, temperatura zonei faciale în care este situat nasul creşte, iar o zonă a scoarţei cerebrale, numită “Insula”, se activează. Regiunea respectivă face parte în “zona cerebrală a recompensei” şi devine activă doar când persoana în cauză resimte o senzaţie reală. În acelaşi timp, Insula reprezintă o porţiune a creierului implicată în măsurarea şi reglementarea temperaturii corporale. Cu cât regiunea în cauză este mai activă, cu atât poate identifica mai repede modificările de temperatură.

Excitaţie sexuală. Salazar a ţinut să remarce faptul că şi excitaţia sexuală şi dorinţa de a întreţine raporturi sexuale pot fi detectate cu ajutorul termografiei. Cecetătorii au provocat o creştere a temperaturii corporale a subiecţilor în zona toracelui şi în regiunea în care sunt situate organele genitale. Studiul a demonstrat că, din punct de vedere fiziologic, bărbaţii şi femeile au nevoie de aceeaşi perioadă de timp pentru a se excita. Chiar dacă, uneori, femeile susţin că nu sunt excitate deloc sau sunt doar uşor excitate, oraganismul lor răspunde acţiunii unor stimuli sexuali Oamenii de ştiinţă au demonstrat că termografia poate fi folosită pentru măsurarea empatiei. Savanţii au constatat că, dacă unul dintre subiecţi recepţiona un impuls electric la nivelul braţului, prin empatie, un observator aflat în apropierea sa resimţea o creşterea temperraturii în aceaşi zonă a corpului.

×