Un robot sensibil, care se supără dacă îl cerţi sau se linişteşte dacă îl mîngîi, încearcă să ne acomodeze cu ideea că şi roboţii simt. Cît de sensibili putem fi noi la emoţiile unui robot rămîne de văzut.
Un robot sensibil, care se supără dacă îl cerţi sau se linişteşte dacă îl mîngîi, încearcă să ne acomodeze cu ideea că şi roboţii simt. Cît de sensibili putem fi noi la emoţiile unui robot rămîne de văzut.
Umanizarea roboţilor este un subiect despre care se vorbeşte tot mai mult, tema fiind deja pe cale să părăsească domeniul science-fiction-ului. De la Pinochio la A.I. (Inteligenţă Artificială), povestea copilului "artificial" incită imaginaţia copiilor, dar şi a cercetătorilor din domeniul roboticii. O abordare inedită a acestui subiect este reprezentată de "Robotul cu Inimă", o păpuşă care prezintă caracteristici robotice, construită de o echipă de specialişti ai Universităţii Angliei de Vest. Robotul cu ochi blînzi reacţionează la zgomote şi agitaţie, devenind mai "nervos" şi accentuîndu-şi ritmul bătăilor inimii. Da, al inimii, pentru că nu degeaba i se spune "Robotul cu inimă".
EMOTIV. În pieptul robotului, în partea stîngă, poate fi văzută inima sa roşie, capabilă să îşi intensifice sau să îşi încetinească ritmul bătăilor în funcţie de felul în care este tratat de oameni şi de caracteristicile mediului în care se află. Cu o înălţime de pînă în 90 de centimetri, robotul are reflexe autonome şi pare că respiră, clipeşte şi te poate strînge de mînă, asemenea unui copil. Cercetătorii intenţionează să lărgească gama de emoţii de care să fie capabil robotul, pînă acolo unde îşi va putea pune chiar şi probleme de etică legate de crearea maşinilor de tipul său. O întrebare care se pune este dacă gadget-urile emotive ne vor ajuta să comunicăm mai bine între noi sau ne vor obosi cu "nevoile" lor.
Parteneriat
Viitorul roboţilor a fost subiectul de discuţie al unei întîlniri comune a cercetătorilor europeni şi japonezi din domeniu. Specialiştii au discutat despre cele mai mari provocări cărora trebuie să le facă faţă, una dintre ele fiind dotarea roboţilor cu un mers elegant, natural. Au fost făcute în acest sens demonstraţii ale unor noi abordări ale problemei. Un alt subiect de interes major a fost dotarea roboţilor cu abilitatea de a se adapta şi de a învăţa din greşeli atunci cînd vine vorba despre interpretarea mediului în care acţionează.
Energie solară şi cînd e înnorat
Energia solară ar putea depăşi în curînd stadiul de soluţie marginală la problemele legate de găsirea unor resurse noi de energie. Cercetătorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au găsit rezolvarea celei mai mari bariere în calea folosirii pe scară largă a energiei solare: o metodă ieftină şi eficientă de stocare a acesteia pentru a putea fi folosită şi cînd soarele nu se arată pe cer. Inspirată din procesul de fotosinteză al plantelor, metoda foloseşte o serie de noi catalizatori accesibili care realizează obţinerea în stare gazoasă a oxigenului şi hidrogenului din apă cu eliberarea de energie.Un alt internet pentru cercetători
Mai mulţi cercetători lucrează la un nou concept de internet, cu o nouă arhitectură a infrastructurii. Noua reţea urmează să funcţioneze pentru început ca un mediu de experimentare a noilor idei din domeniul tehnologiei informaţiei, evitîndu-se afectarea bunei funcţionări a internetului. GENI, o organizaţie care are ca obiect principal de activitate inovaţiile din domeniul reţelelor de comunicaţii, va realiza prototipurile necesare pentru noua reţea. Pentru testarea lor va fi folosită o lăţime de bandă care asigură o conexiune de mii de ori mai rapidă decît conexiunile standard de tip broadband.Vom ţine imagini 3D în palmă
Japonezii au pus la punct un gadget care ar putea permite oamenilor să ţină în palme imagini tridimensionale, fie că sînt ale unor persoane sau ale unor obiecte preferate. gCubik, aşa cum a fost denumit dispozitivul, aflat încă în stadiul de prototip, constă într-un cub cu latura de aproximativ 9 centimetri şi conţine trei ecrane de tip LCD şi mai multe şiruri de mici lentile care permit afişarea imaginilor 3D fără a fi nevoie de ochelari speciali pentru a fi văzute. Cei care au conceput gadgetul vor ca pe viitor imaginile afişate să poată fi şi dinamice, iar personajele redate prin această metodă să aibă şi posibilitatea de a emite sunete.Citește pe Antena3.ro