x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Eveniment spectaculos în sudul României. Ce s-a întâmplat cu meteoritul care a explodat

Eveniment spectaculos în sudul României. Ce s-a întâmplat cu meteoritul care a explodat

de Redacția Jurnalul    |    17 Iul 2023   •   22:30
Eveniment spectaculos în sudul României. Ce s-a întâmplat cu meteoritul care a explodat
Sursa foto: INCDFP

Un eveniment spectaculos s-a petrecut în sudul României în această vară. Institutul pentru Fizica Pământului ne explică fenomenul din seara zilei de 11 iulie 2023.

Meteoritul care a explodat, în seara zilei de 11 iulie, a fost văzut de mulți români, unii speriindu-se, alții întrebându-se ce se petrece, iar alții bucurându-se de frumusețea lui. 

"Explozia meteoritului din 11 iulie 2023 înregistrată de stațiile INCDFP

Marți, 11 iulie 2023, la ora 21:49:54 (ora locală), sudul țării noastre a fost martorul unui eveniment astronomic uimitor- apariția unui meteorit care a explodat, generând un boom sonic.

Explozia a fost detectată de către stațiile de monitorizare a infrasunetelor ale INCDFP (IPLOR și BURARI) amplasate în centrul şi nordul României.

În urma analizei formelor de undă înregistrate de cele două stații de infrasunete, s-a observat că valorile maxime ale amplitudinii semnalelor au fost de 0.03 Pa – la IPLOR, respectiv de 0.04 Pa – la BURARI. Semnalele infrasonice înregistrate sunt caracterizate de frecvențe medii înalte, 1,9 Hz la stația IPLOR, respectiv 3,1 HZ, în cazul stației BURARI.

Pe lângă stațiile de infrasunete, semnalele acustice generate de obiectul cosmic au fost înregistrate şi de trei stații ale Rețelei Seismice Naționale – RSN, amplasate la Petroșani și Târgu Jiu", informează Institutul Național de Fizică a Pământului (INCDFP) pe Facebook. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: meteorit incdfp