x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Exploatarea minieră a asteroizilor. Regizorul James Cameron şi acţionarii Google au dau detalii despre afacerea din care speră să obţină triliarde de dolari

Exploatarea minieră a asteroizilor. Regizorul James Cameron şi acţionarii Google au dau detalii despre afacerea din care speră să obţină triliarde de dolari

24 Apr 2012   •   15:31
Exploatarea minieră a asteroizilor. Regizorul James Cameron şi acţionarii Google au dau detalii despre afacerea din care speră să obţină triliarde de dolari

Compania Planetary Resources Inc, creata, printre altii, de actionarii Google Larry Page si Eric Schmidt si de regizorul si exploratorul James Cameron intentioneaza sa puna bazele mineritului pe asteroizi, primele detalii despre afacerea care ar urma sa aduca profituri de triliarde de dolari, fiind furnizate astazi.

Scopul companiei este sa caute metale pretioase, in special aur si platina sau minerale rare pe asteroizii care trec in mod frecvent pe langa Pamant, precum si apa care va fi folosita drept combustibil.

Primul pas va fi lansarea unei retele de telescoape in spatiu, care sa identifice asteroizii cu potential. Telescoapele vor fi de mici dimensiuni, avand pana intr-un metru si cantarind doar cateva kilograme. Lansarea acestora n-ar urma sa coste mai mult de 10 milioane de dolari, spun intreprinzatorii, care vor sa faca lansarile in urmatorii doi ani.

Asteroizii ar urma sa fie scanati de telescoape, in cautarea urmelor de metale si apa. Odata ce un "candidat" a fost identificat, catre asteroidul respectiv vor fi trimisi sateliti robotizati care pot face mai multe operatiuni.

Unii ar urma sa adune metalele gasite la suprafata, altii sa sape puturi in asteroid. Metalele ar urma sa fie colectate cu ajutorul unor magneti. Exista si posibilitatea de a folosi caldura pentru vaporizarea substantelor volatile si rafinarea materiei prime.

O alta tinta ar fi asteroizii de mici dimensiuni (cativa metri) care contin apa. Acestia ar urma sa fie inglobati intr-un satelit cilindric, care sa topeasca apa si sa inmagazineze vaporii.

Apa ar urma sa fie transportata inapoi catre o statie fixa, pe orbita terestra, unde sa fie convertita in oxigen si hidrogen, substante care vor servi drept combustibil.

Aceasta metoda ar fi mai ieftina decat transportul apei de pe Pamant in spatiu. Potrivit estimarilor NASA, costul transportului de pe Pamant in spatiu a unui singur kilogram de materie este de 22.000 de dolari.

O statie de alimentare cu apa provenita din asteroizi si plasata pe orbita Pamantului, este tinta companiei pentru anul 2020.

"Totul pare de domeniul SF, dar ca multe lucruri care pareau SF in trecut, au devenit realitate", a declarat fostul astronaut Thomas Jones, unul dintre consilierii companiei.

In ultimii ani, atat NASA cat si alte agentii spatiale au inceput sa se intereseze mai mult de asteroizi, decat de Luna sau de alte planete. O misiune pe un asteroid ar fi mult mai ieftina, deoarece gravitatia acestora este foarte slaba, nefiind nevoie de mult combustibil sau de tehnologii complicate pentru a ajunge pe unul sau pentru a-l parasi.

Reprezentantii companiei spun ca sunt in jur de 1.500 de aseteroizi deja identificati ca tinte initiale. Toti au diametre mai mari de 50 de metri, iar potrivit estimarii antreprenorului Eric Anderson, implicat in proiect, cel putin 10% dintre ei contin minerale pretioase si apa.

"E un plan pe termen lung, va dura decenii. Dar nu o facem din caritate, vrem sa facem bani inca de la inceput", a spus Anderson.

Reprezentantii companiei nu au dezvaluit care vor fi investitiile, precizand doar ca lansarile in orbita vor costa mai putin decat cele realizate de NASA.

In comunicatul care a anuntat conferinta de presa de azi, compania Planetary Resources preciza ca afacerea pe care a pus-o la cale va aduce "triliarde de dolari la bugetul global al planetei".

×