x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Explorarea directă a universului continuă cu sonda Rosetta care ajunge vineri pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko

Explorarea directă a universului continuă cu sonda Rosetta care ajunge vineri pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko

30 Sep 2016   •   13:49
Explorarea directă a universului continuă cu sonda Rosetta care ajunge vineri pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko

Sonda europeană Rosetta a început, joi seară, coborârea lentă pe cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, pe suprafaţa căreia va ''păşi'' vineri, în jurul orei 10:40 GMT, a anunţat ESA, potrivit Reuters.

Rosetta coboară pe cometă cu 90 de centimetri pe secundă (3,2 km/h), "adică viteza mersului uman", după cum a declarat Sylvain Lodiot, şeful operaţiunilor de zbor ale Rosetta la Centrul european de operaţiuni spaţiale (ESOC) din Darmstadt (Germania).

Rosetta nu a fost programată pentru asolizare, însă oamenii de ştiinţă se aşteaptă la un final măreţ, demn de o asemenea aventură. ''Vom încheia misiunea într-un stil foarte rock-and-roll'', a declarat cercetătorul Matt Taylor de la ESA.

Un mesaj al ESA publicat pe Twitter a confirmat că sonda a fost plasată pe traiectoria de coliziune cu Ciuri. Acest sfârşit spectaculos va pune capăt unei odisei spaţiale ce a durat mai mult de doisprezece ani şi a fost încununată de 26 de luni fructuoase în care s-a aflat în compania cometei Ciuri, scrie France Presse.

"Nu va fi o prăbuşire" în sine, cu toate că panourile solare mari ale sondei vor fi probabil deteriorate, a declarat Andrea Accomazzo, directorul de operaţiuni de zbor la ESOC. "Rosetta va face cu siguranţă câteva sărituri şi se va balansa. Nu se va stabiliza imediat pe suprafaţa cometei, dar nici nu va merge atât de departe încât să iasă de pe orbită", a adăugat el.

Sonda a fost programată să înceteze să funcţioneze atunci când va intra în contact cu suprafaţa cometei. "După aceasta, se va termina", a declarat Sylvain Lodiot. În plus, "Rosetta nu are nici o şansă de a putea comunica cu noi odată aflată la sol, deoarece nu va avea mijloacele pentru a-şi orienta antena principală", a explicat acesta.

"Noi vom profita de ultimele ore ale Rosetta pentru a face maximum de măsurători la altitudine joasă", a declarat pentru AFP Jean-Pierre Bibring, om de ştiinţă responsabil cu robotul Philae. ''Dacă totul se va derula cum am prevăzut, vom avea imagini luate de la aproximativ câţiva zeci de metri altitudine'', şi-a exprimat el speranţa.

Coborârea sondei pe Ciuri va dezvălui informaţii cruciale pentru înţelegerea modului în care s-au format cometele, dar şi sistemul solar.

Cometele, apărute acum 4,5 miliarde de ani, se numără printre corpurile cereşti cele mai primitive din acest sistem.

Misiunea, care a costat 1,4 miliarde de euro, a permis strângerea unei recolte bogate de date, care vor da de lucru oamenilor de ştiinţă timp de mai mulţi ani.

Cu peste 7 miliarde de kilometri parcurşi, Rosetta, lansată în 2004, escortează din august 2014 cometa Ciuriumov-Gherasimenko. Dar ea se îndepărtează acum din ce în ce mai mult de Soare. Dispunând de panouri solare de mari dimensiuni, sonda începe să rămână fără putere. ESA a decis, prin urmare, să pună capăt aventurii, în timp ce controlează, încă, sonda. Ultimul spectacol al Rosetta se joacă la mai mult de 700 milioane de kilometri distanţă de Pământ.AGERPRES

×