x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Extratereştrii „cu faţă umană”

Extratereştrii „cu faţă umană”

de Radu Popa    |    10 Feb 2011   •   18:54
Extratereştrii „cu faţă umană”

151195-24-27tv-47.jpgPotrivit lui Simon Conway Morris, profe­sor de paleobiologie evoluţionistă la Univer­sitatea Cambridge, extra­te­reş­trii ar putea să semene cu oamenii nu doar din punct de vedere al fizio­no­miei, ci şi al unor trăsături cum ar fi lă­comia, vio­lenţa sau tendinţa de a ex­ploa­ta resursele semenilor. În ciuda unui aparent scop paşnic, vizita unor en­­tităţi de pe alte planete ar putea avea drept obiectiv real căutarea pe Ter­ra a unor surse de apă, minerale sau combustibili.

Dar, Morris a ţinut să ad­reseze şi un avertisment. Aşa cum oamenii caută viaţă pe alte planete, şi  extratereştrii ar putea fi interesaţi de ana­liz­area formelor de viaţă de pe pla­ne­ta noastră, ei putând să ne semene uimitor. Strategia Agenţiei Spaţiale a SUA pentru desco­pe­rirea vieţii pe alte planete are la bază princi­piul „găsirii apei”, deoarece pe Terra, pre­zen­ţa apei presupune viaţă. Misiuni spaţiale re­cente au descoperit gheaţă pe suprafaţa Lunii şi a planetei Marte.

 CONDIŢII OPTIME. Astronomii au des­co­­p­erit peste 400 de planete aflate în afara Sistemului Solar ce corespund Principiului Goldilocks, potrivit căruia un parametru trebuie să se încadreze între anumite limite în opoziţie cu atingerea extremelor. Princi­piul amintit e folosit în Ipoteza Pământului Rar ce sus­ţine că o planetă trebuie să se si­tueze nici prea departe, nici prea ap­roape de Soare pentru a susţine viaţa. Temperatura la suprafaţa corpurilor cereşti respective nu trebuie să fie nici prea mică, nici prea ma­re, pentru a permite prezenţa apei în formă lichidă. Conway Morris susţine că prezenţa unor forme de viaţă extraterestre e foarte probabilă pe planete ase­mă­nătoare Terrei, organismele conţinând aceleaşi structuri biochimice ca şi organismul uman.

Cercetătorul crede că procesul evolutiv poate „modela” for­me de viaţă extraterestră ase­mănătoare celor de pe Pământ. Savantul presupune că Teoria Evoluţionistă a lui Darwin are un caracter previzibil. Existenţa unei biosfere şi finalizarea procesului evolutiv fac posibile apariţia inteligenţei. În cazul unei planete mult mai mici decât Terra, gravitaţia ar fi atât de slabă încât aceas­ta şi-ar „pier­de” atmosfera. Iar, dacă pla­neta în cau­ză ar fi mult mai mare decât  Pă­mân­tul, gravitaţia ar fi atât de pu­ter­ni­că încât fiinţele sau obiectele ar ră­mâne „ţintuite” pe suprafaţa acesteia.

 ACTIVITATE RISCANTĂ. Albert Harrison, profesor de psihologie la Universitatea Da­vis din California e preocupat de posibi­litatea recepţio­nă­rii unor semnale radio in­te­ligibile cu ajutorul puternicelor antene mon­­tate în diferite puncte de pe glob. Toto­da­tă, însă, el e îngrijorat de conţinutul unor mesaje expediate de oameni în spaţiu, timp de peste 20 de ani, în speranţa găsirii unor forme de viaţă inteligente. Unele erau se­ri­oa­se, dar altele cu­prin­deau „mostre” de me­saje de dragoste sau re­clame prin intermediul cărora lo­cui­torii altor planete ar fi fost „ini­ţi­aţi” în istoria civilizaţiei teres­tre. Optimiş­tii sunt de părere că reprezentanţii civili­za­ţiilor extraterestre care ar putea ajunge pe „Planeta albastră” ar poseda o teh­nologie supe­rioară care le-ar per­mi­te rezol­va­rea pro­ble­melor so­ciale ma­jore: răz­boaie, sărăcie, foa­­mete. Har­­rison, însă, nu le împăr­tă­şeşte opi­­niile, crezând că operaţiuni­le de cău­tare a civilizaţiilor ex­traterestre sunt ris­cante. În pre­zent, părerea cva­si-unani­mă este că ei sunt prietenoşi, se află la mare distanţă de Terra şi nu pot ajunge aici. Dar, dacă lucrurile nu stau aşa

×
Subiecte în articol: stiinta