x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă SpaceX a amânat lansarea celei de-a cincea misiuni pe Staţia Spaţială Internaţională

SpaceX a amânat lansarea celei de-a cincea misiuni pe Staţia Spaţială Internaţională

06 Ian 2015   •   13:31
SpaceX a amânat lansarea celei de-a cincea misiuni pe Staţia Spaţială Internaţională

Compania SpaceX a amânat lansarea capsulei Dragon în cadrul celei de-a 5-a misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) care prevedea, în premieră, o recuperare a primei trepte a rachetei sale Falcon 9, printr-o manevră de apuntare pe o platformă în Oceanul Atlantic, informează EFE.

Lansarea, care a fost deja amânată de două ori în decembrie, era prevăzută pentru 06.20 ora locală (11.20 GMT) marţi de la centrul NASA din Cape Canaveral (Florida).

Viitoarea încercare va avea loc vineri, 9 ianuarie, a informat SpaceX, una din cele două companii private însărcinate, în baza unor contracte cu NASA, să trimită provizii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
____________________


SpaceX lucrează de mai bine de 2 ani la dezvoltarea unor tehnologii care să permită recuperarea primei trepte a rachetelor sale, în cadrul unei strategii de reducere a costurilor de lansare. Compania americană a recuperat prima treaptă a rachetei Falcon 9 în urma a două amerizări line în cursul anului trecut, însă apuntarea pe o platformă marină "este o operaţiune mult mai greu de realizat", după cum a precizat Ellon Musk, fondatorul şi proprietarul companiei. El a estimat că şansele de reuşită ale acestei manevre sunt în cel mai bun caz de 50%.

Această încercare este prima dintr-o serie de teste care vizează reutilizarea primei trepte a rachetelor Falcon 9. SpaceX speră ca într-o zi aceste trepte să poată reveni pe Pământ într-un loc de aterizare aflat în apropierea celui de lansare, precum şi recuperarea şi refolosirea celei de-a doua trepte a rachetei în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat.

După separarea de cea de-a doua treaptă a rachetei, pe care se află ataşată capsula Dragon, la aproximativ 3 minute după lansare, prima treaptă îşi va aprinde motoarele în trei reprize, în cursul revenirii sale în atmosferă, pentru a-şi frâna coborârea de aproximativ 100 de kilometri. În cursul coborârii direcţia treptei este menţinută cu ajutorul eleroanelor cu care este dotată.

Capsula Dragon 9 transportă spre ISS 2,2 tone de echipamente şi provizii pentru cei 6 membri ai echipajului avanpostului orbital. Lansarea este programată pentru marţi la ora 11:20 GMT de la baza din Cape Canaveral, Florida. Dacă totul va decurge fără probleme, Dragon urmează să facă legătura cu unul dintre porturile de andocare ale ISS în cursul zilei de joi. Previziunile meteorologice indică 70% şanse de condiţii favorabile în momentul lansării.

Aceasta va fi cea de-a cincea misiune de aprovizionare a staţiei spaţiale realizată de capsula Dragon a companiei SpaceX, din cadrul celor 12 prevăzute în contractul în valoare de 1,6 miliarde de dolari încheiat cu NASA
 

×