x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Gadget care îţi redă şi îmbunătăţeşte vederea. Cum funcţionează

Gadget care îţi redă şi îmbunătăţeşte vederea. Cum funcţionează

03 Iul 2013   •   16:06
Gadget care îţi redă şi îmbunătăţeşte vederea. Cum funcţionează


O noua gama de lentile de contact vine in ajutorul persoanelor cu probleme de vedere, oferind purtatorului vedere telescopică, scrie DailyMail. Un grup de cercetători a dotat gadgetul, o traditionala lentilă de contact cu un inel special, care, atunci când este insotit si de o pereche de ochelari 3D, poate amplifica vederea de 2,8 ori. Lentilele au fost concepute pentru a ajuta la restabilirea vederii persoanelor care sufera de degenerescenta maculara provocată de varsta, sau orbire.

Gadget care îţi redă şi îmbunătăţeşte vederea

Lentilele de contact au diametrul de opt milimetri și 1,17  milimetri grosime în jurul marginii. Mai multe oglinzi minuscule, din aluminiu, sunt montate în inelul de mărire. Rolul acestui inel cu oglinzi este să reflecte lumina de la obiectele aflate în raza vizuală a purtătorului de aproximativ patru ori, înainte de a trimite imaginea la nivelul retinei. În momentul în care imaginea ajunge la nivelul retinei, va fi mărită de aproape trei ori.



Când lentilele sunt purtate in "modul normal", imaginea mărită este blocată de filtrele de polarizare, montate pe o pereche modificată de ochelari 3D. Pentru a trece în modul "telescopic", purtatorul poate ajusta aceste filtre, astfel încât procesul de mărire să fie iniţiat. De asemenea, lentilele au canale speciale de-a lungul suprafeței, care permit oxigenarea adecvată a ochilor, făcându-le "respirabile". Acest lucru  permite purtarea lentielor pentru perioade lungi de timp.



Proiectul este condus de cercetatorul Eric Tremblay (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EDFL) din Elveția) și Joseph Ford (UC San Diego). Cei doi au ales să se folosească de ochelarii 3D, deoarece aceştia sunt deja echipaţi cu tehnologie pentru manipularea luminii. Tremblay și Ford au proiectat sistemul pentru a ajuta la restabilirea vederii pentru persoanele care sufera de vederea slaba sau orbire provocată de inaintarea in varsta.

Dispozitivele vor intra in stadiul de testare finala in luna noiembrie.

×
Subiecte în articol: gadget ochelari lentile de contact orbire