x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Gemetele jucătorilor de tenis indică câştigătorul meciului

Gemetele jucătorilor de tenis indică câştigătorul meciului

05 Iul 2017   •   16:44
Gemetele jucătorilor de tenis indică câştigătorul meciului

Atunci când ne uităm la un meci de tenis urmărim de obicei calitatea loviturilor, deplasarea în teren şi calmul jucătorilor pentru a ne face o idee cine are mai multe şanse de a câştiga. Un nou studiu, publicat în ultimul număr al revistei Animal Behaviour, susţine însă că ar fi suficient să ascultăm gemetele jucătorilor sau jucătoarelor pentru a şti cine va termina învingător, conform ediţiei online de miercuri a publicaţiei britanice The Telegraph. 

Conform acestui studiu, în meciurile pe care le câştigă jucătorii şi jucătoarele de tenis emit gemete pe o tonalitate mai joasă decât în cele pe care le pierd. 

Autorii studiului, psihologii de la Universitatea din Sussex, au ajuns şi la concluzia că gemetele jucătorilor capătă tonalităţi mai înalte sau mai joase cu mult înainte ca tabela de marcaj să indice cu claritate dacă sunt pe cale să câştige sau să piardă. 

Studiul este bazat pe înregistrări ale unui număr de 50 de meciuri disputate de jucători din top 30, sunetele emise de aceştia fiind măsurate în timpul serviciilor şi loviturilor de rever şi forehand. 

Jordan Raine, cercetător la Universitatea din Sussex şi coautor al acestui studiu alături de profesorul David Reby şi de Dr. Kasia Pisanski, este de părere că modificările apărute în tonalitatea jucătorilor nu sunt legate de schimbările pe termen scurt produse pe tabela de marcaj. "În schimb, ar putea reflecta factori fiziologici şi psihologici pe termen lung, care se pot manifesta încă dinainte de a păşi pe teren. Aceşti factori pot fi legaţi de rezultatele anterioare înregistrate cu adversarul din teren, forma de moment, locul în clasament, oboseală sau accidentări". 

În cadrul studiului cercetătorii au observat şi că atunci când jucătorii de tenis au privit înregistrări ale altor jucători care gem în momentul lovirii mingii, au putut identifica dacă respectivele gemete proveneau dintr-un meci pe care jucătorul respectiv l-a câştigat sau l-a pierdut.AGERPRES

×
Subiecte în articol: gemete tenis jucatori de tenis