Conform unui studiu recent, oamenii pastreaza in genom relicva unui virus animal care a infectat predecesorii oamenilor acum peste 40 de milioane de ani. Invadatorul se numeste "bornavirus" si a fost identificat prima data in anii 1970, informeaza scienceray.com.
Cercetatorii au comparat ADN-ul oamenilor, maimutelor, elefantilor, marsupialelor si rozatoarelor pentru a putea identifica unele componente ale genomului bornavirusului.
In genomul uman, componentele codului genetic al bornavirusului formeaza doua gene care ar putea fi functionale, dar rolul lor nu este clar inca.
Pana acum, singurele virusuri cunoscute care s-au transmis vertebratelor sunt retrovirusurile, acestea bazandu-se pe reproducerea cu ajutorul mecanismelor celulelor gazdei.
Se estimeaza ca aproximativ 8% din genomul uman e reprezentat de cod genetic provenit de la retrovirusuri.
Bornavirusul are un alt mecanism de reproducere, aceasta producandu-se in nucleul celulelor infectate. Numele acestuia provine de la orasul Borna din Germania, unde un regiment intreg de cai a fost omorat de o boala misterioasa a "capetelor incalzite".
Bornavirusul nu a fost clar asociat unei boli umane, dar unii cercetatori speculeaza ca legatura s-ar putea face cu schizofrenia si alte tulburari mentale.
Unii afirma ca acest "bornavirus" din ADN-ul uman ar fi o gena de provenienta extraterestra, iar oamenii de stiinta cauta un raspuns intrebarea daca "rasa umana face cumva obiectul unui experiment extraterestru".