x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Grafică preistorică

Grafică preistorică

06 Dec 2007   •   00:00

Arheologii francezi au descoperit de curănd picturi rupestre pe stăncile unor insule din Arhipelagul Raja Ampat, in provincia Papua de Vest, din estul Indoneziei

Arheologii francezi au descoperit de curănd picturi rupestre pe stăncile unor insule din Arhipelagul Raja Ampat, in provincia Papua de Vest, din estul Indoneziei, relatează AFP. Cercetătorii sunt siguri că aceste picturi nu au fost luate in seamă pănă acum de pescarii localnici şi nu au fost niciodată inventariate. Desenele sunt realizate din limonit şi conţin şi o serie de amprente ale măinilor. "Vorbim despre picturi dedicate in totalitate lumii marine, insă majoritatea peştilor sunt reprezentaţi vertical, deci este vorba de picturi alegorice", a explicat Jean-Michel Chazine, de la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa. Desenele au fost descoperite la baza falezelor carstice ale insu-lelor indoneziene, la sud de Raja Ampat, dar stabilirea epocii in care au fost realizate necesită studii avansate. Chazine este cunoscut şi pentru cercetările picturilor rupestre din grotele din Borneo, in Insulele Pacificului. Datorită datării calcitului depozitat pe două amprente aplicate de artiştii preistorici pe pereţii peşterei din Borneo s-a stabilit că sunt mai vechi cu 4.000 - 5.000 de ani decăt s-a presupus iniţial.
  • Alexandra Zotta

Â

Â

Altar unic ăn Hanoi

Săpături recente in Thanh Hoa, Hanoi, au dus la descoperirea celui mai vechi altar, cu platforma incă nedegradată, datănd din perioada Dinastiei Ho, a anunţat site-ul de ştiri Mathaba. Arheologii spun că altarul Tay Do Nam Giao prezintă o structură spectaculoasă, fiind inconjurat din trei părţi de platforme, mărginite de ziduri. In partea de sud construcţia se sprijină pe un perete montan. Acest design este unic in zonă şi arheologii consideră că descoperirea făcută reprezintă o adevărată şansă de inţelegere a Dinastiei Ho.

Â

Noi descoperiri in Egipt

O echipă de arheologi ruşi a descoperit in Egipt mumii vechi de peste 2.000 de ani, foarte bine conservate, a anunţat agenţia rusă de ştiri Novosti. Descoperirile au fost făcute in oaza egipteană Al-Fayum şi dezvăluie un mormănt conţinănd trei mumii, care au fost inmormăntate conform unor rituri combinate, elene şi egiptene. "Mormintele din perioada greco-romană se găsesc la adăncimi de peste doi metri", a declarat Galina Belova, director al Academiei Ruse de Ştiinţe, adăugănd că aceste morminte nu sunt decorate. Construite din lemn, sicriele descoperite erau pictate şi sculptate cu hieroglife.

Â

Atenţie colecţionari!

Primul timbru confecţionat integral din plută, subţire de 0,35 mm, a fost lansat de curănd in Portugalia, anunţă AFP. Designul timbrului, care are proprietatea de a fi nefalsificabil graţie texturii plutei, aparţine gravorului Joao Machado şi infăţişează un arbore de plută pe un deal. Cu o suprafaţă de 737.000 de hectare de arbori de plută, Portugalia este cel mai mare producător de plută din lume.

×
Subiecte în articol: arheo