x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Gunoiul de lăngă uşă

Gunoiul de lăngă uşă

06 Dec 2007   •   00:00

Primarul Londrei i-a avertizat recent pe locuitorii oraşului că dacă nu reciclează mare parte din gunoi riscă să se afunde in el, pentru că va interzice firmelor de salubritate să mai golească pubelele de pe străzile metropolei.

Primarul Londrei i-a avertizat recent pe locuitorii oraşului că dacă nu reciclează mare parte din gunoi riscă să se afunde in el, pentru că va interzice firmelor de salubritate să mai golească pubelele de pe străzile metropolei. Un gest lăudabil al lui Ken Livingston, pe care ni l-am dori materializat şi in Romănia. Panicaţi de mirosul pestilenţial care le-ar putea invada oraşul şi de mormanele de deşeuri care s-ar aduna prin cartiere, londonezii au promis să nu mai incarce sacii de gunoi cu hărtie, cartoane, PET-uri de plastic, ambalaje din aluminiu şi alte materiale care ar putea fi reciclate.

Pentru că, la nivel individual, pentru vest-europeni incălzirea globală nu este deloc o glumă, in Occident s-a implementat un sistem de reciclare a deşeurilor bine pus la punct. In cazul deşeurilor electrice şi electrocasnice, vest-europeanul poate alege intre a arunca monitorul vechi sau frigiderul uzat la un centru de reciclare funcţional sau a le lăsa la poartă pentru a le colecta gunoierii in anumite zile din săptămănă. Opţiunile occidentalului sunt căt se poate de reale. Ca şi la ei, şi in Romănia, responsabile de gestionarea deşeurilor sunt primăriile şi consiliile locale, care ar trebui să amenajeze centre speciale pentru depozitarea acestor produse ieşite din uz. Diferenţa e că in Romănia s-au introdus amenzi pentru autorităţile care nu-şi indeplinesc misiunea ecologică şi o taxă verde pentru populaţie (pentru echipamente IT&C şi electrocasnice de consum), dar centre amenajate expres pentru colectarea deşeurilor reciclabile fie nu există, fie există, dar nu sunt funcţionale. La noi in ţară, unde nu a dispărut incă obiceiul bătutului cu pumnii in piept al autorităţilor, care-şi arogă roluri mici şi al aruncării de vorbe goale a politicienilor, care vor să pară interesaţi de schimbările climatice, un studiu realizat de IMAS la inceputul acestei toamne relevă faptul că romănii nu par dispuşi să sorteze gunoiul inainte de a-l plasa in ghene sau pubele. Başca, alte studii au arătat că sacii speciali destinaţi gunoiului sunt ignoraţi de majoritatea concetăţenilor noştri, coşurile de gunoi lipsesc cu desăvărşire de pe majoritatea străzilor din toată ţara, mulţi romăni ar fi prietenoşi cu mediul doar contra cost, se practică incă aruncarea pe jos a gunoiului, iar autorităţile se plăng de lipsă de fonduri şi de resurse pentru implementarea unor măsuri sănătoase sau măcar pentru educarea populaţiei.

×
Subiecte în articol: eco