În iunie 1870, se năştea în casa unui învăţător din Soignies, Belgia, cel care avea să devină marele imunolog Jules Jean Baptiste Vincent Bordet. Jules a urmat şcoala primară la École Moyenne, unde tatăl său era profesor, apoi şi-a continuat studiile la Athenée Royal din Bruxelles.
În iunie 1870, se năştea în casa unui învăţător din Soignies, Belgia, cel care avea să devină marele imunolog Jules Jean Baptiste Vincent Bordet. Jules a urmat şcoala primară la École Moyenne, unde tatăl său era profesor, apoi şi-a continuat studiile la Athenée Royal din Bruxelles. Cursurile acestei şcoli i-au trezit interesul în domeniul chimiei şi a început să lucreze într-un laborator construit acasă. La vârsta de 16 ani începea un program medical la Universitatea din Bruxelles, iar în 1892 îşi lua doctoratul în medicină.
PROFESIE. Jules Bordet şi-a început cariera de cercetător încă din timpul şcolii, iar în 1892 a publicat, în Annales de l’Institut Pasteur din Paris, o lucrare despre adaptarea virusurilor în organismele vaccinate. Pentru această lucrare, guvernul belgian i-a oferit o bursă la Institutul Pasteur, unde a lucrat alături de cercetătorul Elie Metchnikoff. La vârsta de 31 de ani, Bordet era deja celebru şi primea, în 1901, postul de director al Institutului Bacteriologic din Bruxelles. Când cercetarea a devenit imposibilă din cauza primului război mondial, Bordet şi-a dedicat timpul scrierii lucrării “Tratat despre imunitate în maladiile infecţioase”.
RECUNOAŞTERE. Jules Bordet a fost Doctor Honoris Causa al universităţilor din Cambridge, Paris, Strasbourg, Toulouse, Cairo, Atena şi Quebec. A fost, de asemenea, membru al Academiei Regale Belgiene, al Societăţii Regale din Londra şi al Academiei Naţionale de Ştiinţe din Statele Unite ale Americii. A primit onoruri din partea României, Suediei şi Luxemburgului.
CV
Data naşterii: 13 iunie 1870
Locul naşterii: Soignies, Belgia
Carieră
1892 – a devenit doctor în medicină;
1894 – 1901 – se mută la Paris şi lucrează la Institutul Pasteur;
1901 – fondează Institutul Pasteur din Bruxelles;
1907 – devine profesor de bacteriologie la Universitatea din Bruxelles;
1919 – este laureat al Premiului Nobel pentru Medicină;
1930 – este preşedintele primului congres de microbiologie;
1939 – publică “Tratat despre Imunitate în bolile infecţioase”;
6 aprilie 1961 – încetează din viaţă la Bruxelles.
Imunitatea
Studiile timpurii ale lui Jules Bordet au arătat că serul antimicrobian conţine două substanţe active: una ce exista înainte de imunizare şi alta, un anticorp specific, creat prin vaccinare.
A dezvoltat o metodă de a diagnostica microbul cu ajutorul serului. În 1898, Bordeau a descoperit serurile hemolitice şi a demonstrat că mecanismul acţiunilor lor asupra sângelui străin este similar cu cel prin care un ser antimicrobian acţionează asupra microbilor şi, mai mult, că reacţiile serurilor sunt de natură coloidală. A contribuit mult la înţelegerea formării coagulinei şi a otrăvurilor anafilactice. În 1906, a cultivat, alături de cercetătorul Octave Gengou, bordetella pertussis (bacterie denumită după Jules Bordet) şi a ajuns la concluzia, unanim acceptată, că acest organism este cauza tusei convulsive. Mai târziu, a dezvoltat un tratament împotriva acestei boli. În 1919, Bordet a primit Premiul Nobel pentru Medicină, pentru descoperirile sale legate de imunitate.
După anul 1920, a devenit interesat de bacteriofage, virusuri care distrug multe tipuri de bacterii, şi a publicat o serie de lucrări pe acest subiect. Studiile sale în aceste domenii l-au transformat într-o autoritate mondială în domeniul bacteriologiei şi al imunologiei.