x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă „Jurasic Park” România: Singura colonie de păsări cu dinţi, descoperită la Sebeş. Reportajul Discovery a făcut senzaţie

„Jurasic Park” România: Singura colonie de păsări cu dinţi, descoperită la Sebeş. Reportajul Discovery a făcut senzaţie

de Robert Veress    |    04 Noi 2011   •   12:24
„Jurasic Park” România: Singura colonie de păsări cu dinţi, descoperită la Sebeş. Reportajul Discovery a făcut senzaţie

Geologul clujean Vremir Mátyás, de la Societatea Muzeului Ardelean, a facut o noua descoperire de senzatie: a scos la iveala ramasitele singurei colonii cunoscute de pasari din Mezozoic – perioada Cretacica. In Cretacic s-a inregistrat declinul dinozaurilor si aparitia pasarilor si mamiferelor, cele trei mari clase de animale coexistand pe parcursul mai multor milioane de ani.

Pasarile lui Vremir Mátyás, numite enantiornithine, au trait in Cretacic (145 – 65 de milioane de ani in urma), cand Romania era o insula, si colonizau malul unui rau din Bazinul Hategului (regiunea Sebes) – acest fapt fiindu-le fatal, intrucat au fost surprinse si inecate de o viitura.

Descoperirea a fost prezentata la a 71-a reuniune anuala a Societatii de Paleontologie a Vertebratelor, care s-a tinut in Las Vegas, de doi co-autori ai descoperirii, paleontologi ai Universitatii din Southampton (Anglia), iar stirea a facut inconjurul lumii, prezentata de Discovery News.

Este limpede ca Vremir Mátyás a dat peste o 'mina de aur' pentru paleontologie la Sebes, Alba, fiind de mirare cum de zona nu a devenit inca un El Dorado al cercetatorilor de profil din intreaga lume. Geologul roman a descoperit, intre altele, tot in zona Sebes, parti din scheletul unui 'var' mai corpolent al celebrului Velociraptor, pe care l-a botezat 'Balaur' si parti din scheletul celei mai mari reptile zburatoare (pasare-dinozaur) cunoscuta, un pterozaur avand anvergura aripilor de 16 metri.

Pasarile descoperite acum semanau cu gastele salbatice de azi, insa aveau dinti in cioc si gheare in loc de labele specifice aripatelor lacustre din zilele noastre. De asemenea, coada lor era mult mai mare.

Vremir si colegii sai au descoperit ramasitele coloniei (oua intregi, fragmente de oase si coji de oua) sub un strat de sedimente, depus peste locul unde le-a lasat viitura.

Conform scenariului reconstituit de oamenii de stiinta, enantiornithinele se aflau in ultimele zile ale sederii lor in zona respectiva, procesul de migratie spre Sud fiind deja in curs de desfasurare. Viitura nu a fost mare, dar a fost brusca, surprinzand pasarile, care nu s-au putut salva luandu-si zborul.

Paleontologii eu teoretizat asupra faptului ca si pasarile din Mezozoic se comportau asemenea urmaselor din zilele noastre, traind in colonii pentru cresterea progeniturii si migrand dupa ce puii devin apti pentru a-si lua zborul, insa descoperirea de la Sebes este prima dovada concludenta in sustinerea acestei teoreii.

Enantiornithinele au disparut, impreuna cu dinozaurii, la sfarsitul Cretacicului, fara a lasa decendenti directi cunoscuti.

×