x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Lipăitul pisicilor sfidează gravitaţia

Lipăitul pisicilor sfidează gravitaţia

de Radu Popa    |    16 Dec 2010   •   23:34
Lipăitul pisicilor sfidează gravitaţia
Sursa foto: Thinkstock/

143011-28-31tv-137.jpgDacă până în prezent mustăţile pisicilor au constituit un subiect atrăgător pentru oamenii de ştiinţă, recent specialiştii ame­ricani au ajuns la concluzia că lipăitul produs de micile feline atunci când beau un lichid poate constitui un subiect la fel de interesant. Pisicile au o metodă unică de a bea, lim­ba lor mişcându-se cu o viteză de 1 metru pe secundă în timp ce consumă un lichid. Oa­menii de ştiinţă cred că recentele des­coperiri pot fi importante pentru proiectarea robo­ţi­lor, inclusiv a celor ce pot „călca” apa. Roman Stocker, specialist în Ingineria Mediului la Massachussetts Institute of Tehnology, ana­li­zând lipăitul propriei pisici, în timp ce aceas­ta îşi primea micul dejun, a ajuns la con­cluzia că operaţiunea respectivă se desfă­şoară conform legilor biomecanicii.

Înregis­trările video au permis depistarea unor miş­cări insesizabile cu ochiul liber. Potrivit lui Stocker, vertebratele se împart în două cate­gorii. Pe de o parte, sunt cele cu maxilarul complet, ca, de exemplu, oamenii, oile, caii sau porcii, iar, pe de altă parte, cele cu maxi­larul incomplet, ca în cazul majorităţii carni­vo­relor. Specialistul american susţine că ani­malele s-au obişnuit să îşi deschidă larg făl­cile, dar nu pot absorbi lichidele cu propria gură, astfel încât ele trebuie să apeleze la di­fe­rite strategii pentru a bea. Câinii beau lun­gindu-şi limba şi scoţând-o din gură pentru a o introduce într-un recipient. Odată lim­ba intrată în lichid, organul gustativ al patrupedelor dislocă o cantitate de lichid, acesta umplând recipientul în care află şi putând fi introdus cu uşurinţă de câini  în gură cu ajutorul limbii făcute căuş. Oamenii de ştiinţă au constatat că pisicile apelează la un alt mecanism bazat pe echilibrul dintre forţa de gravitaţie şi cea de inerţie.

 

Viteza
 Spre deosebire de câini, micuţele fe­line nu pot sorbi lichidele. Pisicile îşi arcu­iesc partea superioară a limbii spre interior, astfel încât suprafaţa exterioară a acesteia să vină în contact cu lichidul. Ulterior, ele îşi ri­­dică limba rapid, transformând apa într-o coloană de lichid. Urmează o închidere bruscă a maxilarelor, pentru a păstra coloa­na de li­chid şi a împiedica ruperea acesteia sub ac­ţiunea forţei de gravitaţie. Oamenii de ştiinţă nu au descifrat complet mecanismul care stă la baza „lipăitului” pisicilor. Ei sunt de pă­rere că acestea şi-au dezvoltat ineditul procedeu de a bea lichide ţinând cont de faptul că mustăţile lor trebuie să rămână permanent uscate, deoarece acestea conţin receptori senzoriali de mare importanţă. Opera­ţi­unile prin care pisicile consumă lichide sunt deseori insesizabile, deoarece se desfă­şoa­ră cu o viteză prea mare pentru a fi percepute de ochiul uman.

Astfel, pisicile „lipăie” de patru ori într-o secundă, limba lor miş­cându-se cu o viteză de 1 metru/secundă. Cer­cetă­to­rii au presupus şi în cele din urmă au ela­bo­rat o for­mulă în sprijinul ipotezei lor că di­men­siu­nile pisicii pot influenţa „viteza lipăitului”, astfel încât animalele mai mari îşi mişcă limba cu o viteză mai mică. Specialiştii şi-au ve­rificat ipoteza vizionând câte­va înregis­trări cu reprezentantele a opt specii de pisici de talie mare de la Grădina Zoologică din New England. Savanţii au putut constata cu acest prilej că pisicile folosesc eficient legile fizicii, mai ales cele ale hi­drodinamicii, ajus­tându-şi viteza lipăitului până când aceasta atinge o valoare op­ti­mă. Frecvenţa li­păielilor depinde de dimen­siu­nile limbii pisicii. Cu cât animalul este mai mare, cu atât acesta lipăie mai încet. În concluzie, pisicile de talie mare lipăie mai încet, deoarece au limbile mai mari.

×
Subiecte în articol: stiinta